NAK BUAT BISNESS... JOM KLIK

SUKA BLOG INI?

ONE DROP PERFUMES

Followers

Saturday, 31 October 2009

Kisah Ayam Penyet

Tentu nak tahu apa yg kelakar sangat pasal ayam penyet ni kan... Cerita nya gini, semalam balik dpd Kajang, nor & hubby lalu ler kat area Bangi Seksyen 15 tuu, konon2 nya nak minum petang ler gitu kan... so, singgah ler kat satu kedai ni, lupa lak nama kedai tuu... hubby order ler mee kari dia... nor lak tak nak makan, minum jer...

Lepas minum kat kedai tuu.... kita org saja2 ler pusing2 kat area tuu, tempat ni memang jarang kita org pergi pun.... kalau tak silap ni kali ke 2 ke situ. Bila pusing2 tuu, hubby lak ternampak satu kedai ni... Nama wahhhhh.... macam pernah dengar... Ayam Penyet... hubby kata jom ler kita singgah... ler... nor pun sound ler.... kan tadi baru makan mee kari tuu bg, tak kan lapar lagi kot, baru jer tak sampai 30 minit. Hubby senyum... kita beli untuk dinner ler, tapau... sebab katanya dia pernah makan ayam penyet ni masa kat Indonesia dulu... katanya sedap ler.

Kita cuba ler .... kot2 sedap macam yg pernah dimakan tuu... ok, nor pergi ler beli, dia tunggu dalam kereta. Mula nor order 1 set jer... tak nak nasi, kat rumah masih ada lagi nasi tengahari tadi... Kemudian call hubby, cukup ke satu... sebab ayamnya suku jer... cukup2 utk dia seorg. So dia suruh nor beli 2 set jer ler... harga satu set tuu RM7... ok ler gitu.

So tapau ler bawa balik utk dinner... sesampai kat rumah... nor buka ler dpd bekas dia kan... Hairan gak... tanya hubby, betul ker ayam penyet ni bg... nampak pelik jer... tak penyet pun... hahahahah... hubby kata betul ler kot... sebab dia tak tengok lagi.. biar ler..

Lepas magrib tuu nor panaskan ler semua lauk2 tuu kan... Nak duduk makan, hubby tegur, aikkkkk.... pasal ayam nye gini.... hahahhahaha.... tak penyet pun, macam ayam goreng biasa jer... takpe .... takpe... mai, rasa dulu... dia kata... sah, tak sama macam yg dia makan kat Indonesia... apa ler org ni bole jual ayam penyet macam ni... Nor pun ketawa sama2... nor lum pernah ler rasa ayam penyet ni... Tak pe ler bg... makan jer, dah beli... tapi sambal dia pedas & sedap pulak...

Ayam tuuu hubby & aizah yg habiskan... nor makan sikit.... ayam tu macam tak cukup rasa jer. Hubby kata sedap lagi ayam goreng biasa yg nor buat.... hmmmm macam mana ler org bole gak makan ayam penyet ni hah.... hubby tertanya2 sendiri... nor diam jer ler... sound2 kat dia.... nanti abg ke Indonesia, beli ler... nak gak rasa ayam penyet nye tuuu... kami sama2 ketawa....

Sapa2 nak cuba bole ler gi kedai tuu... tapi nasihat dpd nor... heheheh baik makan kat rumah jer kalau nak makan sangat ayam penyet ni... Menu yg lain macam nampak menarik... may be ler kan makanan yg lain tuu sedap kott...

Jom tengok rupa ayam penyet tuuu...

Kedai Ayam Penyet tuu... yg kat bawah ni pulak dalam kedai nya....
Menu yg sempat nor ambil foto nye...
Ni dia Ayam penyet nye... Set dia complete dgn sambal, kobis, tauhu & tempe.


"JOM Seiring Sejalan"


Friday, 30 October 2009

Makan Buah-buahan....

Petang tadi hujan ler pulak, nak gi jogging tak leh... dpd KWSP kat kajang, nor & hubby singgah kat Bangi seksyen 15... hahahha kelakar punya cerita... kisah ayam penyet..... malam ni tak sempat nak buat n3... esok insyallah nor kabarkan...

Sebelum tuuu... jom makan buah dulu....


Antara buah- buahan kegemaran family nor... limau, kiwi, strawberry, blueberry & guava. Buah ni sentiasa ada dalam fridge kat rumah... hari2 makan...







"JOM Seiring Sejalan"


Keluhan Suami Isteri....

Keluhan seorang SUAMI:

Subuh, mandi nak pergi kerja.
Pagi, naik kereta pergi kerja.
Tengahari, tak payah kerja.
Petang, balik kerja.
Maghrib, tak ada kerja.
Malam, tanya bini bole kerja.
Bangun pagi, penat malam tadi kerja.
Tak sudah-sudah dengan kerja.


Keluhan seorang ISTERI:

Subuh basuh kain.
Pagi sidai kain.
Tengahari angkat kain.
Petang lipat kain.
Maghrib susun kain.
Malam BUKA KAIN.
Bangun pagi, hilang kain.
Tak sudah-sudah dengan kain…





Tersenyum sendiri bila terima & baca email ni... saja2 nak share....

"JOM Seiring Sejalan"


MAKAN TIME....

Tengahari ni nor kena masak awal sebelum hubby gi solat jumaat & anak gi sekolah.... hari ni nor cuba buat otak2 dgn ikan kembung.... hubby kata sedap! hmmmm terharu kan kalau suami puji.. anyway, nanti ada masa nor buat n3 cara2 nak buat nya.

Jom silakan jamu mata...

Otak2 Ikan Kembung

Sayur Bendi Goreng Kari (mamak style)

Sambal Kupang



"JOM Seiring Sejalan"


Thursday, 29 October 2009

SARAPAN & DINNER

Sarapan pagi tadi cuma makan sushi yg dibeli semalam kat Jusco Seremban... heheheh tak pernah2 makan sushi pagi2... angin apa yg melanda ni hehhehehe... Apa2 pun kenyang ler juga kan... Alhamdulillahhhhh.....Petang nor & hubby uruskan semua bayaran apa yg patut... Esok lak bayar yg lain pulak... petang2 makan buah2an jer...

Malam nya nor cuma goreng nasi jerr.... Nasi Goreng Cendawan... sedap tau... alahai angkat bakul sendiri lak nor ni kan... sapa ler lagi nak puji, puji ler diri sendiri.... Hubby nor sure suka... licin ...... Aizah pulak mcm biasa nasi putih & sup tomyam ayam dia... buat ckit jer utk dia seorg makan...
Nasi Goreng Cendawan


"JOM Seiring Sejalan"


RELAX 2



Petang semalam selepas ambil hubby dpd airport, solat & makan ckit... terus menuju ke Seremban 2... hmmm nak tahu kenapa... ni hah nor teringin nak berurut cara Thai tuu. Hari tuu hubby kata best, nak ler gak cuba kan. Badan dah mulai sakit2.... nak manja2 kan diri....

Memang best gua cakap lu.... hehheh berbunyi2 semua sendi2 diurut nya.... best giler... Pengalaman yg berbeza dpd cara urutan yg pernah nor cuba semasa kat Bangkok dulu.

Nor & hubby ambil package urutan selama 1 setengah jam... iaitu RM85 lum termasuk taxnya.. itu utk seorg.... tapi disebabkan hubby hari tuu guna kredit kad dia... ada discount lak.. Urutan utk 2 org cuma RM155 jer termasuk tax.... hmmmm okay gak kan.... harga biasa dalam RM190++ utk 2 org.

Bila dah buat bayaran, dicuci kaki oleh pekerja kat c2. Kemudian diberi pijama utk dipakai... Urutan dimulakan dgn sebelah kiri kaki.... hmmmmm lega, kemudian sebelah kanan pulak... Setiap kaki urutan 15 minit... Selepas itu baru ler tangan kanan & kiri... tak tahu ler nak kata gi mana.... tetapi memang puas hati sesangat.

Lega lepas berurut.... cari makan2 lak. Kebetulan pada masa tuu ada pameran tentang makanan buatan malaysia... sempat membeli lagi... nak cuba2 kan... selalunya jarang terdapat di supermarket .... ntah kenapa.... hairan kan pasaran utk jenama buatan Malaysia ni selalu dia org susun kat belakang2....kita pun tak nampak... hmmm pihak pasaraya sepatutnya buat promosi lebih ckit ... betul tak..

Diantara yg dibeli... ada banyak lagi.... tapi ni jer yg sempat nor ambil foto nya...

"JOM Seiring Sejalan"


Wednesday, 28 October 2009

JEJAK KASIH

UPDATED:

Nor seronok betul daripada semalam bila dapat tahu org yg nor cari2 dah jumpa seorang... hmhhmmm iaitu Zuraidah Alias. Nor dapat tahu dia kerja bahagian Accounts, satu company dgn Kak Ham.... TQ ler kak, sebab berkerja sama dalam hal ni.

Tak sabar actually nor nak call dia, so pagi tadi nor cuba gak.... mula2 takut salah org... rupa2 nya betul. Lagi rasa gembira bila dia bagitahu nobor telepon seorg lagi rakan belajar nor dulu iaitu Zuraidah Jamaluddin... Itu ler bagusnya dunia IT ni kan. Syukur Alhamdulillah...

Noorhodza


TUESDAY, 27 OCTOBER 2009

Assalamualaikum semua....

N3 kali ni nor nak jejak kasih... hhehehe... nor rindu kat kawan2 nor ni.... dah lama berpisah, tak tahu macam mana cerita dia org.... Dulu year 1987, kita org rapat sesangat... sama2 belajar 1 kolej. Harap2 sesiapa yg mengenali dia org ni boleh hubungi nor..

Kawan2 yg nor cari adalah

1) Zaribah Mohd Shariff - Nor panggil dia Kak Eba.... orang Johor, tinggal kat area kampung Majidi kalau tak silap nor... Kali terakhir nor dapat kad jemputan kahwin dpd dia iaitu tahun 1994 (kalau tak silap).... Dia kawin dgn cina converted to muslim.

2) Norhayati Yahya - Nor panggil dia Yatie jer.... yatie ni org nya kecil jer & cute. Pernah bercuti kat rumah dia, masa tuu dia dah kawin (1991). Masa belajar dulu pernah gak cuti2 kat rumah parents dia... Ayah nya bisnessman... ada company bas sendiri.

3) Norazimah Yusuf - Panggilan manja nya Azie... Pernah gak bercuti masa belajar dulu ke Kota Bharu, Kelantan... Rumah dia kat Jalan Hospital.... masih simpan alamat rumahnya... Tapi sukar utk dijejaki. Rasanya dia dah kawin & beranak pinak.

4) Shakila Mohd Dawood - Yang nor tahu tentang Shakila ni, bapa nya mempunyai kedai buku kat Ampang point/park, ntah ada ke tak lagi.... Dia tinggal kat Tudor Court Ampang... blok berapa nor tak ingat tapi dulu kalau ke KL selalu lepak kat rumah dia. Dia ni India Muslim, Mak nya cina & bapa nya Indian.

5) Zuraida Alias - Aida ni pulak nor rapat gak masa belajar, tapi lepas graduation.... terus hilang tanpa berita.... ntah mana ler dia...

Kat sini nor sertakan foto2 mereka.... mana ler tahu ada yg mengenali mereka..

Kak Ebah & Azie.... foto ni diambil kat dalam bilik sewa kita org.... Ni jer foto kak Eba yg ada dalam simpanan nor... yg lain tak clear sgt sebab foto jarak jauh.

Foto ini diambil masa graduation's day.... Alahai... rindu nya kat dia org.. Yg pakai spek tuu nor ler... masa tuu muda lagi, baru 19 tahun..... hahahah masa dulu2 org pakai spek besar2... aduhhh bila tgk nak ketawa....


Masa ni kita org cuti2 kat Genting Highland... kat staff cafe... kenal dgn pekerja2 kat Genting tuu... hahahah bila ingat2 kisah2 ni... mesti nor ketawa sendiri... ada perkara lucu berlaku.


Ni foto yatie & hubby, kalau tak silap nor foto ni diambil pada tahu 1992, masa tuu nor masih lagi menghubungi beliau... pernah cuti kat rumah yatie kat Kluang, Johor. Masa tuu anak lelaki dia bernama Alif berumur 2 tahun kalau tak silap.

Ramai lagi kawan2 nor pada masa tuu... foto ada, tapi nak mengorek nya tuu yg payah... So, sesiapa yg mengenali nor pada masa tuu... tolong hubungi nor balik ye... Nama2 yang masih nor ingat.... Elaine, Hazlina, Rohana, Khaw Lin, Kannage, Norita, Mariam, Suhaiba, Sheena, Saidatul Haida, Zalizah, Zanariah, Shaharatol Aini, Tang Mooi, Jayslyn Tan... hmmm ramai ler...


"JOM Seiring Sejalan"


Monday, 26 October 2009

Selera Malam

Malam ni hubby travelling lagi... balik petang rabu. Dia nak makan buah2 jer malam ni sebab malam karang dalam flight ada makanan disediakan, nanti kekenyangan ler pulak. Untuk aizah pulak dia nak kentang goreng & nugget... nor makan buah2 jer....

JOM tinjau2...




"JOM Seiring Sejalan"


HEAVY BREAKFAST

Pagi ni bagitahu kat hubby nor buat heavy sikit utk breakfast sebab nor nak siapkan kek tempahan org. Heavy dan simple.... nor goreng nasi dgn telur dan dimakan dgn ikan bilis goreng bersama lobak asin.

Hmmmm heavy ke?... bagi nor ni dah cukup heavy.... kalau lapar gak nanti lepas siap kek... boleh masak yg lain pulak....

Sapa nak makan sama2?... banyak ni.... jom.... Bismillahirrahman nirrahim...



"JOM Seiring Sejalan"


Saturday, 24 October 2009

LUNCH simple

Hari ni menu simple jer.... kueh tiaw goreng putih....

Sapa2 nak salin resepi bole jer.... jom buat sama2...

Bahan2 nya

3 ulas bawang putih diketuk sedikit
1 batang lobak merah dihiris kecil2
1 pkt kueh tiaw
sedikit lobak putih asing (halus)
1 biji telur
1 kuib ikan bilis maggi
Sedikit udang atau isi ayam


Cara:
Tumis bawang putih hingga garing. Masukkan udang, lobak merah, lobak asin & goreng hingga masak. Kemudian masukkan kueh tiaw, gaul rata. Masukkan kuib maggi & gaul lagi. Akhir sekali pecahkan telur & gaul lagi. Jangan lupa garam sedikit ye.. Dah siap.... Makan bersama cili kicap... yummmyyyy!!!




"JOM Seiring Sejalan"


PAPADOM


Petang semalam nor & hubby ke mid vally... hubby ada appointment masa tuu... so, dpd nor merayau2 jer... lebih baik nor tengok wayang. Kebetulan cerita papadom tgh ditayangkan, hmmm apa lagi.... peluang ler. Tengok wayang seorang2..... tenangkan fikiran.... tenangkan minda...

Ceritanya memang bagus... sedih dan ada unsur komedi ckit... sesiapa nak tengok jom ler... memang memuaskan...




"JOM Seiring Sejalan"


Friday, 23 October 2009

POTRET ANAK NOOR

Lama tunggu potret ni siap... tapi memang susah gak melukis nya kan... satu cabaran hebat utk si Yatie... Potret ni hasil tangan nye.... nor dpt free ni... kalau tak hmmmm RM30 kan yatie... nor menang contest jom komen kat blog YATIE ni... Sepatutnya kena bagi 2 foto tapi nor cuma sempat bagi satu dulu.... yg satu lagi masih mencari foto yg sesuai. Anyway, TQ yatie....

JOM tengok hasilnya... sama tak.... JOM KOMEN hehehehe


POTRET hasil tangan YATIE


FOTO ASAL

"JOM Seiring Sejalan"


 

Popular Posts