NAK BUAT BISNESS... JOM KLIK

SUKA BLOG INI?

ONE DROP PERFUMES

Followers

Monday, 30 November 2009

Strawberry Coklat...

Ni pemintaan anak dara nor.... dia teringin, so nor buatkan ler utk dia... cairkan coklat bersama sedikit susu segar...

JOM makan sama2...



"JOM Seiring Sejalan"


Buah Dabei....

Nor tersangat rindu nak makan buah ni... sememangnya takde dijual kat sini... cuma ada kat Sarawak jer... Blog Hasue pernah buat N3 pasal buah dabei ni...

Hilang ler rasa rindu tuu... adik beli sampai 2 kg... separuh dah dimakan, separuh lagi disimpan dalam fridge.... Rasanya sedap, lemak2... makan lak dgn nasi panas... wahhh keluar tanduk nor.


Ni rupanya buah dabei tuu... sebelum direndam & dibuang sedikit kulitnya. Actually kulit tuu boleh dimakan, nor saja2 buang sikit....

Selalunya nor buangkan sikit kulitnya.... saja bagi cantik... ni tgh direndam dgn air panas... Lepas tuu boleh digaul dgn sedikit garam... Banyak cara nak makan buah dabei ni... lain kali nor update lagi... boleh digoreng sambal... sedap!!!!


"JOM Seiring Sejalan"


Lama tak update....

Lama betul rasanya tak update blog ni.... sibuk melayan adik nor, nazrah dan anak saudara, wafi, yg datang bercuti kat sini. Nazrah baru jer balik semalam.... wafi balik bulan depan... lama ler sikit kat sini. Hmmmmm nak mula di mana ye...

Nor mulakan dgn foto2 dia orang semasa kat sini... sempat jalan2 ke Muar & Melaka. Petang tadi gi Paya Indah Wetland... tapi kecewa betul.... nor memang tak pernah pergi tempat ni, ingat saja2 ajak Aizah & Wafi... tak ler seindah namanya... Sunyi sepi jer.... Rasa2 nya kita org jer ada pada masa tuuu... yg lain pekerja2.

JOM layan foto2 dulu...

Wafi ni adik Atul.... baru jer dapat result UPSR.... dia dapat 2A 3B... tahniah ler ye... Katanya tahun depan terpilih ke Sekolah Berasrama Penuh kat Miri.. ahamdulillah.

Kat Pavilion, KL... masa ni nor tak ikut... Sementara menunggu laptop nazrah di repair kat Low Yat... dia org ronda2 kat sini....

Tengah window shopping kat Mid Valley.... Sempat tengok wayang... Aizah & Wafi tengok Christmas Carol... Nor & Nazrah lak tengok cerita New Moon....


Semasa kat Muar... mulanya nak pergi kenduri anak kazen nor iaitu Syed khail Syed Hussein, Syed Khail ni pembaca berita TV9..... tapi malangnya kami terlewat ler pulak... rombongan sepatutnya berjumpa kat Masjid Jamek kata Muar.. kami terlewat 1 jam.... pulak tuu tak tahu mana nak cari rumah pengantin... kelakar betul... Rombangan lelaki dah bertolak ke rumah pengantin perempuan... bila call my kazen dia pulak tak reti nak bagi direction...last2 semua setuju tak nak pergi... terus ke Melaka. Tak pe ler.... nanti majlis bersanding, insyallah nor akan pergi gak.... Foto Syed Khail ada dalam blog ni... sapa2 nak tgk sila klik.... SINI.


Foto ni diambil sebelum makan kat Umbai... sungai yg berhampiran...


Kat Bandar Melaka....


Ada beberapa buah chalet yg hanya akan disewa kepada umum tahun depan... Nampak tak buaya dalam tasik tuuu... dan badak. Seekor sedang termenung dan seekor lagi tengah nak mandi kat tasik tuu.... hahahahha.. cian kan badak tuu..

Kat depan kaunter penerangan & daftar masuk.... sunyi sesangat, cuma ada kami jer kat situ... katanya kerajaan dah take over....


"JOM Seiring Sejalan"


Tuesday, 24 November 2009

AIZAH BUAT HAL LAGI...

Alahai anak dara nor yg seorang ni.... macam2 jer yg dibuatnya. Nor dok layan game kat facebook, dia terjerit2 kat bawah..... ingatkan dia tercedera ke apa.... hmmmmmmm memang ler.. sambil2 tengok TV pun boleh buat hal yg sukar utk di duga...

Nak tahu apa jadi.... ni hah... tengok ler sendiri... Duduk seorang2 pun bole jadi macam ni... apa nak jadi ler...

Cuba bayangkan.... macam mana perkara gini boleh berlaku, bila ditanya.... katanya dia dok sikat2 rambut.... cuba pusing2kan kat sikat tuu.... tapi ni lah yg berlaku... hahahahahah... ketawa pecah perut nor melihatnya... lepas tuu minta tolong nor...

Nor tanya dia.... nak korbankan rambut atau korbankan sikat ni... hmmmm dua2 dia tak nak... Last2 nor suruh dia ambil gunting... try nak potong sikat tuu satu2.... tapi terpotong gak rambut dia... huhuhuhuhuhhhhh dia menangis tak berair mata...

Cuba gak asingkan rambut tuu dpd sikat tapi memang tak bole.... nor suruh dia mandi jer dulu... kot2 rambut tuu jadi lembut senang sikit......

Rambut berbelit2 kat sikat ni ..... jadi kusut semacam....


Bila disuruh mandi.... dalam bilik air, terpaksa gak dia korbankan rambut nya nie... cian anak ku hahahahah.... itu ler lain kali buat lagi yee.... ni tak serik2 ni... Tengok sikat ni... dah kena gunting pun susah nak keluarkan rambut tuuu....

"JOM Seiring Sejalan"


Selera Hari Ni...

Ayam Panggang Madu

Sayur Kacang Buncis

Kupang Goreng Cili yg balance semalam.... hmmm jangan membazir... makan...


"JOM Seiring Sejalan"


JOM MAKAN BUAH DULU

Ronda2 blog Ijan semalam, tertengok dia makan orange bersama coklat.... heheheheh teringin dan terliur... jomm.... hmmmmm something different.... sedap gak. Sebelum makan tengahari tuuu, selalunya kita org makan buah2an dahulu....





"JOM Seiring Sejalan"


SALAM AIDIL ADHA


Untuk semua kawan2 blogger yg setia & sudi singgah kat blog nor setiap hari....



"JOM Seiring Sejalan"


Monday, 23 November 2009

Kupang Oh Kupang!!

Lewat petang tadi jiran nor Sarina berikan seplastik kupang ni... sebenarnya sebelum dia beli tuu dia tanya nor nak beli tak... nor kata ok ler, belikan nor 2 kg... wahhh bukan apa, hubby nor suka makan kupang fresh ni, lebih2 lagi kalau digoreng cili.

Dapat jer kupang tuu hubby suruh cepat2 goreng... hmmm tak sabar nak makan ler tuu... Nor rebuskan dulu hilangkan apa2 yg patut kan... lepas tuu baru nor goreng kejap jer sebab kupang dah masak. Memang fresh dan sedap.... Lepas solat magrib jer terus makan.... ekkk... bg, makan kupang jer ke malam ni.... boleh kenyang ke.... hmmmm senyum hubby... BOLEHHHH!!!

Thanks lah Sarina, org suruh belikan.... dia beri lak....


"JOM Seiring Sejalan"


Menu hari ini...

Kari Ikan Kembung

Peria Katak Goreng Kari

UPDATE: Cara nak goreng peria katak ni senang jer... Peria tuu di hiris nipis, kemudian digaul dgn garam & serbuk kari. Biarkan selama 15 minit, kemudian digoreng bersama dgn daun kari hingga garing. Atas pemintaan..... harap faham ye... heheheh simple jer tapi sedap, tak rasa pun pahitnya.


Ulam2 & sambal belacan



"JOM Seiring Sejalan"


MAKAN2 kat TANJUNG PUTERI

Kat Pasir Gudang malam tuu kita org makan2 kat seafood restaurant kat Tanjung Puteri... hmmm best betul ler.. tapi nor tak sempat nak ambil foto lauk nya... Malam tuu kita org order ketam lada hitam, udang goreng butter, sotong sambal, ikan pari panggang, sayur campur & kailan serta tom yam ayam utk anak nor.. biasa ler kan, mana bole miss tom yam dia ni..

Disebabkan terlalu lapar... foto pun tak ambil, cuma sempat ambil masa tengah menunggu makanan jer...

Apa2... layan...


Tengah2 malam pulak bila dah check in kat hotel.... kita org ronda2 kat City Bazar... ramai betul ler org yg masih membeli belah kat sini walaupun jam dah hampir kul 12:30 tengah malam...

Sebelum balik hotel, singgah beli rojak buah & tauhu dulu.... memang sedap rojak buah makcik ni...

"JOM Seiring Sejalan"


 

Popular Posts