NAK BUAT BISNESS... JOM KLIK

SUKA BLOG INI?

ONE DROP PERFUMES

Followers

Wednesday, 31 March 2010

CHEESE KEK LAGI... hmmmmm

Dah lama nor nak cuba resepi yg kazen nor bagi ni, ni baru ler ada peluang nak mencuba... saltcheese biskut ni memang takde dijual di Semenanjung ni... puas ler nor mencari... Kebetulan adik nor datang KL sebab ada course 2 hari, nor suruh dia bawakan direct from Sarawak... wahh dpd Miri lagi biskut ni...

Hmmmm jangan tak tahu.... memang sedap kek ni, ... tapi kek ni kena sentiasa di dalam peti sejuk... mcm aiskrim kek gitu... meleleh ye air liur... hheheheheh.... Anyway, thanks Qaddar (my kazen) for the resepi ye...

JOM tengok macam mana rupanya...


Adunan yg dah siap kena simpan dalam fridge dulu selama 1 jam baru boleh dipotong & makan.

Dah siap... hmmm sedap tau..



"JOM Seiring Sejalan"




"If you focus on results, you will never change.
If you focus on change, you will get results"

Alahai apa dah jadi?

Peristiwa ni nor rakam lepas hujan petang tadi, masa tuu nak hantar adik nor Nazrah ke station KLIA transit... macam mana ler kereta ni boleh terbang ke sini lak... kereta ni tersangkut kat pokok2 bunga yg ditanam kat depan traffic light ni... Laju sangat ke dia bawa kereta atau memang dia tak nampak ke? Sepatutnya kat area ni kena drive slow betul tak?

Mari kita sama2 fikir2kan....




"JOM Seiring Sejalan"




"If you focus on results, you will never change.
If you focus on change, you will get results"

Sunday, 28 March 2010

KEJAYAAN ANAKKU....

Semestinya menjadi kebanggaan ibubapa melihat anak2nya berjaya dgn cemerlang... semalam, acara penyampaian anugerah kecemerlangan untuk pelajar2 di sekolah Aizah. Aizah salah seorang yg menerima anugerah tersebut.... Nor berdoa agar dia akan mendapat kejayaan yg berterusan di masa2 mendatang... AMIN.



"JOM Seiring Sejalan"




"If you focus on results, you will never change.
If you focus on change, you will get results"

BMW X5

Kereta idaman suamiku.... aduuhhhh, ni dia kereta dah sampai 5 hari yg lepas. Kepada teman2 blogger semua, kalau ada sesiapa yg nak beli kereta Kia Sorento boleh hubungi nor ye... foto2 semua ada dalam facebook nor... boleh klik kat sini... Noorhodza Facebook

Setelah 4 hari, baru ler nor diberi kepercayaan utk drive sendiri kereta ni.... hmmmm seronoknya, memang memuaskan hati.... 5 star utk kereta ni.

JOM tengok2 kereta idaman semelaya.....


Depan rumah dah penuh sesak dgn kereta....


"JOM Seiring Sejalan"




"If you focus on results, you will never change.
If you focus on change, you will get results"

Friday, 19 March 2010

Kait mengait ler pulak

Assalamualaikum semua, apa kabar? Ramai yg hairan agaknya kenapa nor dah jarang update blog ni, bukan apa... banyak sangat activity kebelakangan ni. Dengan tugas2 sebagai surirumah yg tak pernah abis2 dgn kerja2 kat rumah serta melayan suami serta anak. Lagipun nor takde sangat idea nak menulis & update blog ni... kekeringan idea org kata. Nak tunjukkan apa yg dimasak, rasanya sama jer... memang tiap2 hari nor memasak, dah tugas kita kan... cuma nak ambil foto & upload kat pc ni... rasa malas ler pulak hahahahah.... biasa ler tuu kan.. nanti ler bila nor dah rajin ckit nor akan cuba update blog macam selalu..

Harap2 semua kekawan sentiasa memberi sokongan dgn datang ke blog nor yg tak seberapa ni... semestinya nor selalu berkunjung dari blog ke blog kawan2 yg linknya ada kat blog nor serta follower nor, cuma nor jarang tinggalkan jejak jer. Harap semua tak marah ye...

Apa2 pun sebenarnya nor nak cerita pasal hobi baru anak dara nor ni.... semalam bila gi jalan2 dgn hubby... Aizah ternampak satu kedai kat Ampang Point... kedai jual alat2 jahitan ni ler. Dia lak teringin nak belajar mengait.... dulu memang nor amat gemar mengait. Atas desakkan Aizah, nor belikan juga ler utk dia benang mengait ni... dan semestinya warna pilihan nya adalah pink.

Hari ni nor start ajar dia yg senang2 jer... jom tengok apa yg dibuat... Syabas anakku!!!!!


Cuba teka apa ni?





Hah... tu dia.... topi utk si kecik ni.... hahahahh...

Esok nor nak ajar dia buat yg lain pulak.... nanti dah siap, nor akan update lagi ye...

Terima kasih sudi singgah & membaca....


"JOM Seiring Sejalan"




"If you focus on results, you will never change.
If you focus on change, you will get results"

Wednesday, 17 March 2010

Bengkak Prostat Ancam Lelaki

Hubby nor sedang mengalami problem prostat ni... so mari ler kita sama2 membaca apa itu sebenarnya Prostat.....

----Noorhodza-----

Penuaan bermaksud kualiti kesihatan yang merosot. Satu daripadanya adalah masalah kelenjar prostat yang membengkak dikenali sebagai benign prostatic hyperplasia (BPH).Walaupun sebab khusus BPH tidak diketahui tetapi ia kerap dikaitkan dengan faktor penuaan. Sememangnya ia masalah biasa lelaki, terutamanya yang berusia 50 tahun ke atas.

Bagaimanapun, BPH bukan masalah yang tidak boleh dikawal. Mengalami BPH sangat memberi tekanan dan sepatutnya tidak dipandang ringan. Bayangkan, apabila anda terpaksa kerap berulang alik ke bilik air dan bangun malam hanya untuk membuang air kecil.

Menurut pakar, jika tidak dirawat, BPH akan menyebabkan komplikasi pada masa depan dan mungkin memerlukan pembedahan bagi mengembalikan kualiti hidup.

Apa Itu Prostat
Prostat ialah organ bersaiz sebesar kacang walnut yang terletak di dalam pundi kencing di hadapan rektum. Ia dikelilingi urat (fibrous tissue) disebut kapsul prostat. Salur kencing pula melalui prostat untuk ke pangkal pundi kencing. Tisu prostat menghasilkan antigen prostat khas dan enzim bersusu yang bergabung dengan air mani bagi membentuk air mani.

Apabila BPH terjadi, saiz prostat yang membengkak akan menekan salur kencing. Ia menghalang perjalanan urin daripada pundi kencing dan menyebabkan urin kembali ke pundi kencing. Keadaan ini menyebabkan seseorang itu mengalami masalah kencing.

Rawatan setiap pesakit itu berbeza kerana ia bergantung kepada keseriusan simptom yang anda alami dan bagaimana simptom itu boleh menjejaskan kehidupan harian anda.

Punca BPH
Tiada sebab tepat tetapi kerana penuaan, perubahan dalam nisbah hormon testosterone dan estrogen pada seorang lelaki itu menyebabkan prostat distimulasikan. Selain itu, penuaan menyebabkan kelenjar prostat menjadi lebih sensitif kepada penurunan hormon testosterone.

Kelenjar darah dalam kelenjar prostat pula menurun menyebabkan aliran darah menjadi abnormal dan kekurangan oksigen yang menyebabkan pertumbuhan sel distimulasi.

Komplikasi BPH
~Masalah membuang air kecil akut - akan timbul rasa sakit untuk membuang air kecil. Bagaimanapun, bukan semua masalah ini disebabkan BPH.

~Masalah jangkitan pundi kencing - menyebabkan salur kencing menjadi radang dan proses membuang air kecil sangat sakit. Ada kalanya mereka yang mengalami BPH perlu dibedah.

~Batu karang - lebihan mineral yang boleh menyebabkan jangkitan, masalah pundi kencing, darah dalam air kencing atau halangan aliran air kencing.

~Kerosakan pundi kencing - biasanya terjadi dalam masa yang lama kerana pundi kencing tidak dikosongkan secara sempurna. Dinding otot pada pundi kencing mengembang, lemah dan tidak boleh mengecut secara sempurna.

~Kerosakan buah pinggang - boleh terjadi kerana kekerapan jangkitan dan masalah membuang air kencing yang akut.

Selain itu, BPH mungkin menyebabkan bengkak pada struktur pengumpulan air kencing (hydronephrosis) pada satu atau kedua-dua buah pinggang kerana urin bertakung di dalam buah pinggang.

Rawatan BPH
Pemerhatian - memerlukan pemeriksaan yang kerap bagi memantau masalah yang dihidapi. Ubat-ubatan misalnya ubat penyekat (alpha blocker) boleh diambil secara oral dan bertindak merehatkan otot dalam prostat. Pembedahan perlu dilakukan jika ubat tidak berkesan. Ada lima jenis pembedahan dan doktor akan menasihatkan jenis pembedahan yang sesuai mengikut keadaan pesakit.

Simptom BPH
* Aliran urin yang lemah
* Susah untuk membuang air kecil
* Kencing yang tersekat-sekat
* Kerap membuang air kecil
* Kekerapan membuang air kencing pada waktu malam
* Terasa terdesak untuk kencing
* Tidak boleh mengosongkan pundi kencing secara sempurna
* Darah dalam air kencing
* Masalah jangkitan pundi kencing



"JOM Seiring Sejalan"




"If you focus on results, you will never change.
If you focus on change, you will get results"

Tuesday, 9 March 2010

ADAB MUSLIM BERGAUL

Adab erat kaitannya dengan perilaku. Biasanya adab berhubungan dengan latar budaya seseorang. Banyak kisah yang menceritakan bagaimana seseorang harus memperhatikan masalah adab maupun mengetahui budaya yang ada di sekitarnya. Budaya yang berbeda dapat menyebabkan kesalahpahaman antar sesama.

Dalam lembar sejarah Islam, kita mengetahui bagaimana Rasulullah SAW mengajarkan para sahabatnya tentang tatakrama, mulai memberi salam, makan hingga berkunjung ke tempat orang lain. Rasulullah juga mempersiapkan salah seorang sahabatnya bila akan diutus menjadi duta ke suatu wilayah dengan menyuruhnya memperhatikan perilaku dan budaya yang berlaku disana. Oleh karena itu kita mengenal duta Islam pertama yaitu Mus’ab bin Umair. Beliau diutus untuk mempersiapkan hijrahnya Rasulullah SAW.

Keberhasilan Mus’ab ini dapat dilihat dari masuknya seluruh masyarakat Madinah menyambut seruan itu dan bahkan menanti-nanti kedatangan Rasulullah SAW untuk tinggal bersama mereka. Selanjutnya terbukti bahwa penduduk Madinah menjadi penyokong utama da’wah Rasulullah SAW di kemudian hari.

Sebagai seorang muslim, adab dan perilaku dapat menjadi alat untuk berda’wah. Oleh karena itulah adab dan perilaku kita merujuk kepada Rasulullah SAW, karena dialah yang menjadi panutan umat Islam. Adab juga merupakan hasil dari pemahaman dan pengamalan kita terhadap nilai-nilai Islam yang kita ketahui. Dari lembar siroh kita dapat mengetahui bahwa kemuliaan akhlaq dan perilaku ini dapat melunakkan hati bahkan mengajak seseorang masuk ke dalam Islam dengan kesadarannya sendiri.

Kisah seorang wanita yahudi yang selalu meludahi Rasulullah SAW setiap akan sholat ke Masjidil Haram kemudian tergerak hatinya masuk Islam karena Rasulullah SAW-lah yang pertama menjenguknya ketika dia sakit. Dari adab inilah cahaya Islam terpancar. Keutamaan dan kemuliaan Islam akan bersinar melalui adab-adab yang dimiliki umatnya.

II. Adab ketika akan bertemu dengan orang lain

1. Adab berpenampilan

Rasulullah SAW memberikan nasehat bagaimana seorang muslim berpenampilan: “Sesungguhnya kalian akan mendatangi saudara-saudara kalian (sesama muslim), maka perbaikilah kondisi perjalanan kalian, perindahlah pakaian kalian sehingga keadaan kalian seakan-akan wangi dalam pandangan manusia karena Allah tidak menyukai kejorokan dan sikap jorok.” (HR. Abu Daud)

Rasulullah SAW juga memberi peringatan bagi seseorang yang tidak memperhatikan penampilannya ketika akan bertemu dengan orang lain, sabdanya: “Rasulullah datang berkunjung kepada kami kemudian beliau melihat seorang laki-laki yang pakainnya kotor lantas beliau bersabda, “Apakah orang ini tidak mendapatkan sesuatu untuk mencuci pakaiannya.” (HR. Imam Ahmad dan Nasa’i)

2. Adab menjaga kebersihan mulut (mulut siapa bau 'LONGKANG' ?)

Masalah pakaian dan bau mulut ternyata bagian perhatian yang perlu dijaga. Rasulullah bersabda, “Kalau sekiranya aku tidak khawatir memberatkan umatku, maka pastilah akan aku perintahkan kepada mereka bersiwak (menggosok gigi) setiap kali hendak wudhu.” (HR. Muslim)

Rasulullah SAW bersabda, “Barang siapa yang memakan bawang merah, putih dan kurats (sejenis makanan yang meninggalkan bau yang menyengat), maka janganlah ia sekali-kali ia mendekati masjid. Malaikat merasa terganggu apa-apa yang mengganggu anak Adam.” (HR. Muslim)

Bahkan bagi setiap laki-laki disunnahkan mandi dan memakai minyak wangi sebelum pergi sholat jum’at. Untuk kondisi sehari-hari Rasulullah mencontohkan bagaimana ia selalu menjaga kebersihan dan keharuman badannya.
Dalam hal ini Anas bin Malik ra. berkata, “Aku tidak pernah sama sekali mencium ambar dan mistik (aroma wewangian) yang lebih wangi dari yang tercium dari tubuh Rasulullah SAW.” (HR. Muslim)

3. Menjaga kebersihan rambut dan badan

Rasulullah SAW memerintahkan kepada kaum muslimin untuk menjaga rambut mereka. Sabdanya, “Siapa-siapa yang memiliki rambut maka hendaklah ia menghormatinya.” (HR. Abu Daud). Maksud menghormati disini ialah membersihkannya (mencuci rambut), menyisirnya, memakaikan wewangian dan memperindah bentuk dan penampilannya.

Dalam hal membersihkan badan secara keseluruhan, Rasulullah SAW mengingatkan batas minimalnya. “Adalah merupakan hak atas seorang muslim ketika mandi dalam seminggu, agar sehari daripadanya ia membasahi kepala (keramas) dan badannya.” (mutafaqu’alaih)

Hadits diatas mengingatkan kita untuk membersihkan kepala kita dalam sepekan sehingga kepala dan kulit kepala kita bersih dan wangi sebagaimana tubuh kita.

III. Adab pergaulan sehari-hari

1. Adab meminta izin untuk masuk ke rumah orang lain
Islam sangat menghargai privacy seseorang. Oleh karena itu seorang muslim ketika akan berkunjung hendaklah memperhatikan masalah ini.
Rasulullah SAW bersabda, “Janganlah kalian mendatangi rumah-rumah itu dari depan melainkan dari samping-sampingnya. Maka minta izinlah dan jika diizinkan bagi kalian maka masuklah, kalau tidak mendapat izin pulanglah.” (HR. Thabrani)

2. Mengucapkan salam
“Apabila salah seorang kalian sampai pada suatu majelis maka hendaklah ia mengucapkan salam, sebab bukanlah yang pertama lebih berhak dari yang terakhir.” (HR. Abu Daud dan At Tirmidzi ia berkata hasan)

3. Adab dalam majelis
a. Hendaklah salah seorang mereka duduk di tempat yang mereka dapatkan di majelis tanpa merasa kurang dihormati/diremehka n. (HR. Abu Daud)

b. Tidak boleh dua orang yang sedang berbicara disela, kecuali dengan izin dari keduanya. (HR. Abu Daud dan At Tirmidzi)

c. Bila majelis itu penuh dan tidak ada tempat bagi yang baru datang maka Rasulullah menyuruh mereka untuk melonggarkan dan merapatkan diri agar orang tersebut dapat tempat. (HR. Al Khamsah)

d. Jika majelis tersebut bersifat khusus dan membicarakan masalah khusus, maka Rasulullah melarang orang lain bergabung dalam majelis tersebut.

e. Diantara adab majelis adalah hendaknya tidak menempati tempat duduk seseorang yang meninggalkannya sementara ada keperluan. (HR. Muslim)

f. Hendaknya dua orang tidak berbisik-bisik tanpa meminta izin dari orang ketiga karena akan membuat orang ketiga itu sakit hati/sedih. (HR. Bukhari dan Muslim)

4. Adab Makan
a. Membaca basmalah
b. Makan dengan tangan kanan
c. Memakan dari sisi yang depan
d. Tawadhu ketika makan
e. Tidak boleh mencela makanan
f. Tidak meniup makanan yang masih panas
g. Mencuci tangan sebelum makan dan sesudah makan

5. Adab Minum
a. Minum dengan tangan kanan
b. Minum sambil duduk
c. Berdo’a sebelum dan sesudah makan
d. Mendahulukan orang di sebelah kanan
e. Diharamkan makan dan minum dari wadah yang terbuat dari emas dan perak

6. Tata cara makan dan minum di tempat orang lain
a. Datang karena diundang
b. Tidak membawa orang yang tidak diundang
c. Menjaga harga diri
d. Berdo’a untuk pemilik hidangan
e. Bersegera pulang setelah menghadiri acara (tidak berlama-lama)

7. Dalam pergaulan sehari-hari ada beberapa yang perlu diperhatikan:
a. Mengucapkan dan menjawab salam
b. Berjabat tangan (hanya untuk sesama jenis)
c. Khalwah tidak diperkenankan karena menimbulkan fitnah

* AYUH SAMA-SAMALAH KITA MERENUNG. YA ALLAH PERBAIKILAH AKHLAK KAMI & SAUDARA-SAUDARA KAMI !


"JOM Seiring Sejalan"




"If you focus on results, you will never change. If you focus on change, you will get results"

ALAM MAHSYAR

Ini adalah GAMBARAN Alam Mahsyar.
Semoga ia akan memberi peringatan kepada kita semua.
Sesungguhnya hanya ALLAH saja yang maha mengetahui keadaan hamba2 Nya ketika berada di sana.

ALLAHHU AKHBAR!

----- Noorhodza ----

Gambaran ALAM MAHSYAR
1. Selepas Malaikat Israfil meniup sangkakala (bentuknya seperti tanduk besar) yang memekakkan telinga, seluruh makhluk mati kecuali Izrail & beberapa malaikat yg lain.. Selepas itu, Izrail pun mencabut nyawa malaikat yg tinggal dan akhirnya nyawanya sendiri.

2. Selepas semua makhluk mati, Tuhan pun berfirman mafhumnya "Kepunyaan siapakah kerajaan hari ini?" Tiada siapa yang menjawab. Lalu Dia sendiri menjawab dengan keagunganNya "Kepunyaan Allah Yang Maha Esa lagi Maha Perkasa". Ini menunjukkan kebesaran & keagunganNya sebagai Tuhan yg Maha Kuasa lagi Maha Kekal Hidup, tidak mati.

3. Selepas 40 tahun, Malaikat Israfil a.s. dihidupkan, seterusnya meniup sangkakala untuk kali ke-2, lantas seluruh makhluk hidup semula di atas bumi putih, berupa padang Mahsyar (umpama padang Arafah) yang rata tidak berbukit atau bulat seperti bumi.

4. Sekelian manusia hidup melalui benih anak Adam yg disebut "Ajbuz Zanbi" yang berada di hujung tulang belakang mereka. Hiduplah manusia umpama anak pokok yg kembang membesar dari biji benih.

5. Semua manusia dan jin dibangkitkan dalam keadaan telanjang dan hina. Mereka tidak rasa malu kerana pada ketika itu hati mereka sangat takut dan bimbang tentang nasib & masa depan yang akan mereka hadapi kelak.

6. Lalu datanglah api yang berterbangan dengan bunyi seperti guruh yang menghalau manusia, jin dan binatang ke tempat perhimpunan besar. Bergeraklah mereka menggunakan tunggangan (bagi yang banyak amal), berjalan kaki (bagi yang kurang amalan) dan berjalan dengan muka (bagi yang banyak dosa). Ketika itu, ibu akan lupakan anak, suami akan lupakan isteri, setiap manusia sibuk memikirkan nasib mereka.

7. Setelah semua makhluk dikumpulkan, matahari dan bulan dihapuskan cahayanya, lalu mereka tinggal dalam kegelapan tanpa cahaya. Berlakulah huru-hara yang amat dahsyat.

8. Tiba-tiba langit yang tebal pecah dengan bunyi yang dahsyat, lalu turunlah malaikat sambil bertasbih kepada Allah Ta'ala. Seluruh makhluk terkejut melihat saiz malaikat yang besar dan suaranya yang menakutkan.

9. Kemudian matahari muncul semula dengan kepanasan yang berganda. Hingga dirasakan seakan-akan matahari berada sejengkal dari atas kepala mereka. Ulama berkata jika matahari naik di bumi seperti keadaannya naik dihari Kiamat nescaya seluruh bumi terbakar, bukit-bukau hancur dan sungai menjadi kering. Lalu mereka rasai kepanasan dan bermandikan peluh sehingga peluh mereka menjadi lautan. Timbul atau tenggelam mereka bergantung pada amalan masing-masing. Keadaan mereka berlanjutan sehingga 1000 tahun.

10. Terdapat satu kolam kepunyaan Nabi Muhammad s.a.w. bernama Al-Kausar yang mengandungi air yang hanya dapat diminum oleh orang mukmin sahaja. Orang bukan mukmin akan dihalau oleh malaikat yang menjaganya. Jika diminum airnya tidak akan haus selama-lamanya. Kolam ini berbentuk segi empat tepat sebesar satu bulan perjalanan. Bau air kolam ini lebih harum dari kasturi, warnanya lebih putih dari susu dan rasanya lebih sejuk dari embun. Ia mempunyai saluran yang mengalir dari syurga.

11. Semua makhluk berada bawah cahaya matahari yang terik kecuali 7 golongan yang mendapat teduhan dari Arasy. Mereka ialah:

1. Pemimpin yang adil.

2. Orang muda yang taat kepada perintah Allah.

3. Lelaki yang terikat hatinya dgn masjid.

4. Dua orang yang bertemu kerana Allah dan berpisah kerana Allah.

5. Lelaki yang diajak oleh wanita berzina, tetapi dia menolak dengan berkata "Aku takut pada Allah".

6. Lelaki yg bersedekah dengan bersembunyi (tidak diketahui orang ramai).

7. Lelaki yang suka bersendirian mengingati Allah lalu mengalir air matanya kerana takutkan Allah.



12. Oleh kerana tersangat lama menunggu di padang mahsyar, semua manusia tidak tahu berbuat apa melainkan mereka yang beriman, kemudian mereka terdengar suara "pergilah berjumpa dengan para Nabi". Maka mereka pun pergi mencari para Nabi. Pertama sekali kumpulan manusia ini berjumpa dengan Nabi Adam tetapi usaha mereka gagal kerana Nabi Adam a.s menyatakan beliau juga ada melakukan kesalahan dengan Allah Ta'ala. Maka kumpulan besar itu kemudiannya berjumpa Nabi Nuh a.s., Nabi Ibrahim a.s., Nabi Musa a.s., Nabi Isa a.s. (semuanya memberikan sebab seperti Nabi Adam a.s.) dan akhirnya mereka berjumpa Rasullullah saw. Jarak masa antara satu nabi dengan yang lain adalah 1000 tahun perjalanan.

13. Lalu berdoalah baginda Nabi Muhammad s.a.w. ke hadrat Allah Ta'ala. Lalu diperkenankan doa baginda.

14. Selepas itu, terdengar bunyi pukulan gendang yang kuat hingga menakutkan hati semua makhluk kerana mereka sangka azab akan turun. Lalu terbelah langit, turunlah arasy Tuhan yang dipikul oleh 8 orang malaikat yang sangat besar (besarnya sejarak perjalanan 20ribu tahun) sambil bertasbih dengan suara yang amat kuat sehingga 'Arasy itu tiba dibumi.

15. 'Arasy ialah jisim nurani yang amat besar berbentuk kubah (bumbung bulat) yang mempunyai 4 batang tiang yang sentiasa dipikul oleh 4 orang malaikat yang besar dan gagah. Dalam bahasa mudah ia seumpama istana yang mempunyai seribu bilik yang menempatkan jutaan malaikat di dalamnya. Ia dilingkungi embun yang menghijab cahayanya yang sangat kuat.

16. Kursi iaitu jisim nurani yang terletak di hadapan Arasy yang dipikul oleh 4 orang malaikat yang sangat besar. Saiz kursi lebih kecil dari 'Arasy umpama cincin ditengah padang . Dalam bahasa mudah ia umpama singgahsana yang terletak dihadapan istana.

17. Seluruh makhluk pun menundukkan kepala kerana takut. Lalu dimulakan timbangan amal. Ketika itu berterbanganlah kitab amalan masing-masing turun dari bawah Arasy menuju ke leher pemiliknya tanpa silap dan tergantunglah ia sehingga mereka dipanggil untuk dihisab. Kitab amalan ini telah ditulis oleh malaikat Hafazhah / Raqib & 'Atid / Kiraman Katibin.

18. Manusia beratur dalam saf mengikut Nabi dan pemimpin masing-masing. Orang kafir & munafik beratur bersama pemimpin mereka yang zalim. Setiap pengikut ada tanda mereka tersendiri untuk dibezakan.

19. Umat yang pertama kali dihisab adalah umat Nabi Muhammad s.a.w., dan amalan yang pertama kali dihisab adalah solat. Sedangkan hukum yang pertama kali diputuskan adalah perkara pertumpahan darah.

20. Apabila tiba giliran seseorang hendak dihisab amalannya, malaikat akan mencabut kitab mereka lalu diserahkan, lalu pemiliknya mengambil dengan tangan kanan bagi orang mukmin dan dengan tangan kiri jika orang bukan mukmin.

21. Semua makhluk akan dihisab amalan mereka menggunakan satu Neraca Timbangan. Saiznya amat besar, mempunyai satu tiang yang mempunyai lidah dan 2 daun. Daun yang bercahaya untuk menimbang pahala dan yang gelap untuk menimbang dosa.

22. Acara ini disaksikan oleh Nabi Muhammad s.a.w. dan para imam 4 mazhab untuk menyaksikan pengikut masing-masing dihisab.

23. Perkara pertama yang diminta ialah Islam. Jika dia bukan Islam, maka seluruh amalan baiknya tidak ditimbang bahkan amalan buruk tetap akan ditimbang.

24. Ketika dihisab, mulut manusia akan dipateri, tangan akan berkata-kata, kaki akan menjadi saksi. Tiada dolak-dalih dan hujah tipuan. Semua akan di adili oleh Allah Ta'ala dengan Maha Bijaksana.

25. Setelah amalan ditimbang, mahkamah Mahsyar dibuka kepada orang ramai untuk menuntut hak masing-masing dari makhluk yang sedang dibicara sehinggalah seluruh makhluk berpuas hati dan dibenarkannya menyeberangi titian sirat.

26. Syafaat Nabi Muhammad s.a..w. di akhirat :

a. Meringankan penderitaan makhluk di Padang Mahsyar dengan mempercepatkan hisab.

b. Memasukkan manusia ke dalam syurga tanpa hisab.

c. Mengeluarkan manusia yang mempunyai iman sebesar zarah dari neraka.

Semua syafaat ini tertakluk kepada keizinan Allah Ta'ala.

27. Para nabi dan rasul serta golongan khawas juga diberikan izin oleh Tuhan untuk memberi syafaat kepada para pengikut mereka. Mereka ini berjumlah 70 000. Setiap seorang dari mereka akan mensyafaatkan 70 000 orang yang lain.

28. Setelah berjaya dihisab, manusia akan mula berjalan menuju syurga melintasi jambatan sirat. Siratul Mustaqim ialah jambatan (titian) yang terbentang dibawahnya neraka. Lebar jambatan ini adalah seperti sehelai rambut yang dibelah tujuh dan ia lebih tajam dari mata pedang. Bagi orang mukmin ia akan dilebarkan dan dimudahkan menyeberanginya.

29. Fudhail bin Iyadh berkata perjalanan di Sirat memakan masa 15000 tahun. 5000 tahun menaik, 5000 tahun mendatar dan 5000 tahun menurun. Ada makhluk yang melintasinya seperti kilat, seperti angin, menunggang binatang korban dan berjalan kaki. Ada yang tidak dapat melepasinya disebabkan api neraka sentiasa menarik kaki mereka, lalu mereka jatuh ke dalamnya.

30. Para malaikat berdiri di kanan dan kiri sirat mengawasi setiap makhluk yang lalu. Setiap 1000 orang yang meniti sirat, hanya seorang sahaja yang Berjaya melepasinya. 999 orang akan terjatuh ke dalam neraka.

Rujukan:
Kitab Aqidatun Najin karangan Syeikh Zainal Abidin Muhammad Al-Fathani. Pustaka Nasional Singapura 2004.


Dalam sepotong ayat dan hadis ada menerangkan:

"Sesungguhnya yang mengada-adakan kebohongan itu hanyalah orang-orang yang tidak beriman dengan ayat-ayat Allah dan merekalah pembohong-pembohong ." (An-Nahl ayat 105)

"Barangsiapa mengatakan dariku apa yang aku tidak katakan, maka hendaklah Ia bersedia mengambil tempatnya dari Neraka."(HR: Az-Zahabi dlm Al-Kabair.)

-Berpesan-pesan sesama insan-


"JOM Seiring Sejalan"



"If you focus on results, you will never change. If you focus on change, you will get results"

Wednesday, 3 March 2010

JOM makan2

Semalam nor tak sempat nak update blog, cik abg ajak jalan2 window shopping.... lepas zohor jer dah jalan2.... malam baru balik.

So hari ni nor masak terus ambil foto2nya... Cik abg nor gi jumpa kawan dia kat Salak Tinggi... mesti minum2 ler tuu .... Temankan aizah makan... duduk jer kat depan dia, kalau tak... memang tak de selera ler dia nak makan. Nanti bila cik abg balik, baru ler makan sekali dgn dia.

JOM kita intai2 dulu apa lauk ye...

Sotong Bakar


Sayur KangKung goreng belacan


"JOM Seiring Sejalan"


Monday, 1 March 2010

Lauk Tengah Hari

Assalamualaikum semua.... lama ye nor tak update blog ni. Hari ni tiba2 ter rajin ler pulak. Kita mulakan dgn selera tengahari ni ye.. Sebenarnya nor baru jer makan tengahari ni, sibuk ke hulu ke hilir membayar apa2 yg patut kan.. Masaknya awal lagi sebelum aizah ke sekolah, hubby lak kerja baliknya malam... so seorang2 ler makan nye.

Hari ni nor masak simple jer... Sup Ikan Haruan & Kerabu Bunga Kantan... Jom temankan nor makan ye...

Sup Ikan Haruan
Kerabu Bunga Kantan

Hmmmmm lepas tuu kan, nor makan roti berinti kan ais krim coklat. Aduhhhh sedap nya makan masa2 panas2 gini kan... JOM sila kan... :)

Petang2 nanti nor kena keluarkan peluh lak.... hari ni cadang nak berbasikal keliling taman tempat nor tinggal ni... harap2 tak ler panas sangat hari ni... insyallah...


"JOM Seiring Sejalan"


 

Popular Posts