NAK BUAT BISNESS... JOM KLIK

SUKA BLOG INI?

ONE DROP PERFUMES

Followers

Wednesday, 28 April 2010

ATONG DAN PAK MAT KASTAM

Atong melalui sempadan Siam menggunakan basikal. Dua beg besar tersandang di belakang Atong. Pak Mat Kastam menahan Atong dan bertanya, "Apa dalam beg tu?", "Pasir," jawab Atong.

"Turun dari basikal!, kita tengok apa betul kau bawak pasir!" Pak Mat Kastam terus mengambil beg tersebut dan dengan pantas membuka beg itu. Sementara pasir itu di ujikaji, Atong di tahan dilokap semalaman. Setelah dibuat ujikaji dan diteliti, pasir yang dibawa Atong memang pasir tulin dan tiada lain selain dari pasir semata-mata. Atong dibebaskan. Pasir kepunyaan Atong di masukkan semula ke dalam begnya dan melepaskannya melalui sempadan ke Malaysia .

Keesokannya perkara yang sama berlaku. Pak Mat Kastam tanya, "Apa yang kau bawak?" "Pasir" kata Atong. Pak Mat Kastam tak puas hati, sekali lagi dia membuat pemeriksaan, tapi beg Atong tak ada benda lain selain pasir semata-mata. Atong dibenarkan melalui sempadan dengan basikalnya.

Hal ini berlaku berulang kali setiap hari selama setahun. Pada suatu hari Atong tak muncul di sempadan. Pak Mat Kastam merasa pelik kerana Atong tak pernah tak melintas sempadan walaupun pada cuti umum. Suatu hari Pak Mat Kastam terjumpa Atong di sebuah pekan.

"Atong" tegur Pak Mat Kastam, "Aku tau kau ada seludup sesuatu. Aku tak boleh tidur memikirkannya. Ok lah antara kita berdua, kau dan aku, sebenarnya apa yang kau seludup?"


"Basikal..." jawab Atong ringkas.





"JOM Seiring Sejalan"
"If you focus on results, you will never change.If you focus on change, you will get results"

Wednesday, 21 April 2010

DAPAT AWard...

Pagi tadi nor baru ambil award daripada E-na (Lovely Kitchen), lama tak dpt award... ye ler jarang dah berkunjung ke blog kawan2. Apa2 pun terima kasih E-na... ni nor tayangkan ye...



Ni pulak award yg nor dapat daripada Suri (Suri Sarawak).. nor tampal kan kat sini ye... sorry ler terlambat nak ambil... tak perasan tapi nor minta maaf sebab tak leh nak jawap soalan2 award tuuu... (dah terlambat kan... )





"JOM Seiring Sejalan"




"If you focus on results, you will never change.
If you focus on change, you will get results"

JOM CUBA

Assalamualaikum semua, apa kabar? Moga sihat2 ler selalu ye... hari ni nor rasa lega sikit, semua kerja2 rumah dah siap... boleh rehat awal sikit kan. Hubby pun dah gi kerja sejak subuh tadi dan balik nya petang.

Semalam hubby dah request nor buatkan lauk kegemaran dia.... agaknya teringin kott... dah lama tak makan. So hari ni nor buat ler apa yg diingini. Nak tahu tak hubby nak makan tempoyak goreng dgn udang.... hah, ni memang kalau dia makan berselera betul. Tempoyak ni nor buat sendiri berberapa minggu yg lepas....

JOM layan foto2 jer ye... nak cerita panjang2 pun tak guna.... sapa2 yg teringin nak cuba... cuba ler... memang sedap...

JOMMMMMMM!!!



Tempoyak goreng bersama udang


Ikan kembung goreng sambal


Sayur sawi ni goreng bila hubby dah balik nanti... makan panas2 sedap...


"JOM Seiring Sejalan"




"If you focus on results, you will never change.
If you focus on change, you will get results"

Friday, 16 April 2010

Pertemuan dgn teman2

Assalamualaikum & hello hello utk semua yg singgah kat blog nor ni. Sejak akhir2 ni mood menulis dah kurang... blog pun jarang update, nape ler terlalu malas nak buka blog ye... hehehehhe... sorry ler bukan apa, nor dah jarang guna desktop kat atas ni.... hubby dok jeling2 jer... so selalu guna laptop dia bila dia ada kat rumah, kalau dia travelling lak baru ler guna computer kat atas ni.

Anyway, nor sekadar nak update pertemuan dgn rakan2 lama & rakan blogger. Kawan karib nor Hasmah datang kl baru2 ni, tinggal kat rumah nor 2 hari. Memang dah lama tak berjumpa dgn dia, rindu ler pulak. Di hari dia balik ke Bintulu, bertemu lak dgn rakan lama masa bertugas di Bintulu dulu... wahhh rasanya last sekali berjumpa dgn Asyura pada tahun 1995... dah hampir 15 tahun tak berjumpa.... tak sangka berjumpa lak di LCCT. Asyura pun dah menetap di Shah Alam.... tapi memang susah nak berjumpa.

Di hari persandingan anak mamakiter (Kak Anita) nor bertemu lak dgn Kak Intan, Kak Hamsiah & Kak Mimieloma... walaupun pertemuan yg begitu singkat tapi penuh dgn kemesraan... insyallah kita jumpa lagi nanti yeee... Nor cuma terkilan tak dpt nak ambil foto bersama dgn mamakiter.... cian mamakiter ni.... sibuk dia melayan tetamu yg begitu ramai. Apa2 pun terima kasih kerana sudi menjemput nor sekeluarga.

Ok..... jom kita tengok foto lak.... LAYANNNNNNNN!!!!

Bersama kawan karib nor.... Hasmah

Hasmah & Asyura
Pertemuan di LCCT....

Ibu modern.... :) Sweet jerrr...

Para ibu tengah berposting..... bersama dgn kak intan, kak ham & kak mimieloma.



"JOM Seiring Sejalan"




"If you focus on results, you will never change.
If you focus on change, you will get results"

Wednesday, 7 April 2010

VERY TOUCHINNNNGGGGG!!!!

This is based on a true story.........it's very touching. U have to read ... Enjoy !!!...

A rich businessman had a beautiful daughter, who fell in love with a guy who was a cleaner.

When the girl's father came to know about their love, he did not like it at all, and so began to protest about it.

Now it happened that the two lovers decided to leave their homes for
a happy future. The girl's father started searching for the two lovers but could not find them.

At last, he accepted their love and asked them to come back home in a
local newspaper. Her father said "If you both come back I will allow you to marry the guy you love, I accept that you loved each other truly."

So in this way, their love won and they returned
home.

The couple went to town to shop for the wedding dress..
He was dressed
in white shirt that day. While he was crossing the road to the other side to get some drinks for his wife, a car came and hit him and he died on the spot. The girl lost her senses. It was only after sometimes that she recovered from her shocked. The funeral and cremation was the very next day because he had died horribly.

Two nights later, the girl's mother had a dream in
which she saw an old lady. The old lady asked her mother to wash the
blood stains of the
guy from her daughter's dress as soon as possible. But her mother ignored the dream.

The next night her father had the same dream, he also
ignored it.
Then when the girl had the same dream the next night,
she woke up in fear and told her mother about the dream. Her mother asked her to wash the clothes which have blood stains immediately.

She washed the stains but some remained. Next night
she again had the same dream she again washed the stains but some still remained.

Next night she again had the same dream and this time
the old lady gave her a last warning to wash the blood stain, or
else something
terrible will happen. This time the girl tried her best to wash the stains, and the clothes nearly tore, but some stains still remained.

She was very tired.
Late that evening the same day while she was alone at home, someone knocked at the door. When she opened the door she saw the same old lady of her dream standing at her door. She got very scared and fainted.

The old lady woke her up... and gave her a blue
object, which shocked the girl. She asked "What is this...?"

The old lady replied...

"Try DYNAMO Liquid Soap... just a dab and it will remove all stubborn stains!!!" ...

........................................................................................................

I know how you feel now... I have been through this too.
But don't look at me like that ... I'm also hunting for the idiot who mailed this to me!



"JOM Seiring Sejalan"




"If you focus on results, you will never change.
If you focus on change, you will get results"

Monday, 5 April 2010

Masak Apa YE??

Menu ringkas hari ni, makan berdua je dgn aizah... masak pun biasa2 jer sekadar untuk mengisi perut.... hubby travelling ke China pagi ahad lepas, insyallah balik malam ni..

JOM terjah!!! :)
Ikan Bawal masak rebus bersama terung asam


Sambal belacan ulam timun & daun salad



"JOM Seiring Sejalan"




"If you focus on results, you will never change.
If you focus on change, you will get results"

Thursday, 1 April 2010

TERINGIN ler pulak

Semalam adik nor datang dpd Miri.... bawakan nor sayur2 yg susah nak dpt kat sini... Sayur paku tuu memang ada, tapi lain pulak ler rasanya, hmmmm ntah ler agaknya lidah ni dah terbiasa sayur2 kat sana kott...

Anyway, ni dia sayur nya... org sarawak panggil sayur midi dan terung asam. Banyak juga adik bawa, nor buatkan separuh... sayur midi kali ni goreng belacan jer & terung asam tuu nor buat sambal goreng pedas..... tak sabar rasanya nak makan... tapi kena tunggu hubby balik kerja dulu.... aizah ler kena makan sebab nak gi sekolah, nor temankan dia jer.

JOM tengok ler yee.... kalau teringin tuuu... jom ler singgah...

Sayur Midi

Terung Asam



Setelah dibelah dua, begini ler rupanya... ada ke dijual kat sini... lum jumpa lagi ler, kalau ada, bagitahu kat nor ye


Terung Asam yg siap dipotong2

Ikan Merah Masak Kari

Midi Goreng Belacan

Terung Asam Goreng Sambal Pedas


"JOM Seiring Sejalan"




"If you focus on results, you will never change.
If you focus on change, you will get results"

 

Popular Posts