NAK BUAT BISNESS... JOM KLIK

SUKA BLOG INI?

ONE DROP PERFUMES

Followers

Thursday, 21 October 2010

KEK PISANG KARAMEL

Assalamualaikum semua....

Selalunya bila nor bangun pagi, nor akan kemas dapur... cari apa2 yg bole dibuat utk breakfast. Pagi tadi breakfast dgn roti & telur jer. Terjumpa pisang dalam peti sejuk, wahhh dah masak betul pisang ni... Daripada dibuang gitu jer, nor cuba ler resepi yg ada dalam majalah SEDAP... cuma nor harap sedap ler ye...

JOM share resepi..

Bahan-bahannya:
300gm gula pasir
300 ml air panas
150 gm pisang emas, lecek halus
6 biji telur ayam
1/4 sudu teh garam
150 gm tepung gandum
85 gm tepung jagung
1 sudu teh serbuk rempah kuih
1 sudu teh soda bikarbonat
100 gm marjerin, cairkan
150 susu pekat

CARA:

Goreng tanpa minyak gula pasir. Masukkan air. Kacau sehingga larut. Sejukkan. Sukat sebanyak 400 ml. Masukkan pisang yang sudah di lecek tadi. Gaul hingga rata.

Pukul ringan telur dan garam. Masukkan tepung gandum, tepung jagung, rempah kuih dan soda bikarbonat sambil diayak dan dikacau rata berselang seli dengan karamel.

Masukkan marjerin cair (nor gunakan butter) dan susu pekat manis. Kacau rata.

Tuangkan ke dalam loyang berukuran 6" x 6" yang telah disapu marjerin dan ditabur tepung gandum... tapi nor lapik jer dgn kertas minyak kat bawahnya.

Bakar selama 45 minit dengan suhu ketuhar 150 C sehingga masak.


SELAMAT MENCUBA


"JOM Seiring Sejalan"

"If you focus on results, you will never change.If you focus on change, you will get results"

RAHSIA BUNYI HON

Assalamualaikum semua,

Lama betul nor tak update blog ni yee.... dah bersawang ler agaknya. JOM kita share sesuatu...


******************************


Inilah al-kisah tentang bunyi ‘hon’…


Kalau korang semua ingat hanya kuntuman bunga jer yang ada maksud disebaliknya, korang silap!!!

Pernah tak masa driving, kadang-kadang kita dengar kereta yang berselisih atau kereta di belakang kita membunyikan hon?

Percaya atau tidak…


Tahukah anda bahawa setiap bunyi hon itu ada maksud tertentu disebaliknya.

Saya bongkarkan maksud disebalik bunyi-bunyi hon tersebut untuk anda sekarang. Please take note yer! hehe

1 x HON PENDEK
- pemandu tu nak cakap “HAI”
2 x HON PENDEK - pemandu tu nak cakap “TERIMA KASIH” atau “JUMPA LAGI”
3 x HON PENDEK - pemandu tu suruh kenderaan depan tu cepat sikit (biasanya kat traffic light time dah hijau tak reti-reti nak jalan)

1 x HON PANJANG - pemandu tu beri amaran kereta lain bahawa diorang memandu secara merbahaya dan hampir menyebabkan kemalangan

2 x HON PANJANG - pemandu tu marah “HOI!!!… BODOH XDER OTAK KE”
4 X atau lebih HON PENDEK - pemandu tu cakap ;


>

>

>

>

>

>

>

>

>

TIIILAM! TIIILAM!… TILAM LAMA, TUKAR BARU.. TIIILAAAM!… TIIILAAAAM!”



SENYUM SELALU..... jangan marah yeee...


"JOM Seiring Sejalan"

"If you focus on results, you will never change.If you focus on change, you will get results"

 

Popular Posts