NAK BUAT BISNESS... JOM KLIK

SUKA BLOG INI?

ONE DROP PERFUMES

Followers

Monday, 24 January 2011

Yammie Baked Potato

Cadangan hari ni nak buat something simple tapi mengenyangkan, tak nak makan nasi itu kata Aizah pagi tadi..... "buat kentang ler mummy". So, nor dok fikir2 apa yg nak dimasak hari ni yg menggunakan ubi kentang. Buka fridge tengok2 & fikir2.... hmmmm okay dah dpt idea.

Nor buat Baked Patato jerr... campuran ayam dan udang... selalu nor buat gunakan daging cincang, tapi kali ni ubah selera ler pulak kan. JOM kita buat sama2........


Bahan2:

11 biji ubi kentang
2 biji telur
100 gm udang sederhana besar - dipotong kecil2
200 gm atau lebih ayam/daging dicincang
100 gm atau lebih cream cheese
1 sudu cili giling
Garam & lada sulah
1 cawan susu segar

Cara:

Rebus 7 biji ubi kentang hingga empok/masak. 2 biji lagi dipotong dadu, 1 biji di potong nipis serta sebiji lagi dipotong memanjang nipis2.

Udang, ayam, cili giling serta ubi kentang yg dipotong dadu tadi digaul bersama telur serta 1/2 cawan susu segar. Tambahkan perasa - garam. Gaul rata dan masukkan ke dalam acuan yg telah disapu mentega sedikit. Susun kentang yg telah dipotong bulat2 di atasnya. Bakar selama 15 mint dgn suhu 180 C.

Ubi kentang yg direbus tadi dibuang kulitnya, dihancur bersama cream cheese, garam serta serbuk lada sedikit. Tambahkan 1/2 cawan susu segar serta digaul lagi. Kentang ni juga boleh dijadikan kentang putar dan dimakan begitu sahaja kalau suka. Selalunya begini ler cara nor buat homemade kentang putar... nak lazat lagi tambahkan sedikit madu. hmmmmm sedap. Tapi kali ni nor nak bakar....

Adunan kentang diletak di atas adunan ayam serta udang yg telah masak tadi. Ratakan biar menutupi adunan itu. Setelah itu taburkan kentang yg dipotong halus di atasnya. Jangan lupa taburkan garam sedikit di atas kentang itu supaya bila masak ianya garing sedikit.

Bakar selama 20 minit dgn suhur 150C.... hmmmm senang kan. JOM kita rasa pulak..

LAYAN foto2nya ye....

Campuran ayam, udang, telur, cili giling serta susu segar...

Campuran ayam serta udang yg sedia utk dibakar.

Campuran cream cheese, garam, serbuk lada serta susu segar.

Adunan kentang putar, nor saja tak hancurkan sangat, kalau nak buat kentang putar boleh haluskan sedikit dan ditambah madu.

Adunan ayam serta udang yg telah masak, nanti kat atas diletakkan adunan kentang pulak.

Adunan yg telah ditabur kentang nipis diatasnya siap utk dibakar.





"JOM Seiring Sejalan"

Monday, 17 January 2011

An Important Lesson!

An Appreciation

One young academically excellent person went for an interview for a managerial position in a big company. He passed the first interview; BUT in that Company, the director did the last interview, made the last decision.

The director discovered from the CV, that the youth's academic result was excellent all the way, from the secondary school until the postgraduate research, never was there a year he did not score. The director asked, "Did you obtain any scholarship in school?" and the youth answered "no".

The director asked, " Did your father pay your school fees?". The youth answered, "my father passed away when I was one year old and it was my mother who paid my school fees".

The director asked, " Where did your mother work?" the youth answered, "my mother worked as cloth cleaner." The director requested the youth to show his hands and the youth showed a pair of hands that was smooth and perfect to the director.

The director asked, " Did you ever help your mother wash clothes before?" The youth answered, "never, my mother always wanted me to study and read more books, furthermore, my mother could wash clothes faster than I could"

The director said, I have a request, when you go back today, go and help to clean your mother's hand, and then see me tomorrow morning.

The youth felt that the chance of landing the job was high and when he went back, he happily wanted to clean his mother's hands. His mother felt strange. With happiness mixed with fear, she showed her hands to the kid.

The youth cleaned his mother's hands slowly and his tears fell as he did that. It was the first time he noticed that his mother's hands were so wrinkled, and that there were so many bruises in her hands. Some bruises were so painful that she shuddered when his mother's hands were cleaned with water.

This is the first time that the youth realized and experienced that it is this pair of hands that washed the clothes every day to earn him the school fees and that the bruises in the mother's hand were the price that the mother paid for his graduation and academic excellence and probably his future.

After finishing the cleaning of his mother's hands, the youth quietly washed all the remaining clothes for his mother.

That night, the mother and son talked for a very long time.

Next morning, the youth went to the director's office. The director noticed the tear in the youth's eye and asked: "Can you tell what you did and learnt yesterday in your house?"

The youth answered, "I cleaned my mother's hands and also finished washing all the remaining clothes".

The director asked, "Please tell me what you felt"

The youth said:
"Number 1, I know what appreciation is now'. Without my mother, I would not be successful today.

Number 2, Now I know how to work together with my mother. Only now do I realize how difficult and tough it is to get something done.

Number 3, I know the importance and value of family relationship."

The director said, "This is what I am asking, I want to recruit a person that can appreciate the help of others, a person who knows the suffering of others to get things done, and a person that would not put money as his only goal in life to be my manager. You are hired."

Later on, this young person worked very hard, and received the respect of his subordinates, every employee worked diligently and as a team and the company improved tremendously.

The Lessons from this anecdote:
A child who has been protected and habitually given whatever he needs, develops "entitlement mentality"and always puts himself first. He is ignorant of his parents' efforts. When he starts work, he assumes every person must listen to him, and when he becomes a manager, he would never know the suffering of his employees and always blame others. These kinds of people, may/will achieve good results and may be successful for a while, but eventually would not feel a sense of achievement or satisfaction.

If we happen to be this kind of (protective) parent, this is the time to ask the question

- whether we did/do love our kids or destroy them.

- You can let your kid live in a big house, eat a good meal, learn to play the piano, watch a big screen TV but when you are cutting grass, please let them experience it.

- After a meal, let them wash their plate and bowl together with their brothers and sisters.

- It is not because you do not have money to hire a maid, but it is because you want to love and show them the correct way.

- You want them to understand that no matter how rich their parent are, one day they will grow old, become weak and that their hair too will grow grey.

- The most important thing is for your kid to learn how to appreciate, experience and learn the effort and ability needed to work with others to get things done. They should also value, appreciate what the parents have done and love them for who they are!


"JOM Seiring Sejalan"

"If you focus on results, you will never change.If you focus on change, you will get results"

Saturday, 15 January 2011

Creative nya anak ku....

Sambil tengok2 TV malam ni, berborak2 dgn Hasmah... Aizah pulak sibuk dgn manik2nya. Memang minggu lepas shopping2 kat KL singgah kat SEMUA House, dia beli manik ni nak buat something katanya.... Tak sangka lak anakku ni banyak ilham dia... katanya baru2 nak belajar.. "saya budak baru belajar".... ye ler tuu nak...

Malam ni rest night utk dia... sebab sepanjang minggu asyik belajar jer... cian ler pulak... biar dia release tension..

JOM tengok hasil nya...

Banyak manik2 yg dibelinya... tapi dia mulakan dgn gubahan guna manik ni dulu..


Katanya "Ni khas utk mummy"... aduuhhh terharu gitu..

Dia nak buat banyak nak bagi kat kawan2nya... hmmm bertuahnya kawan2 dia kan..

"JOM Seiring Sejalan"


2nd GIVEAWAY...

Assalamualaikum semua...

Actually nor ni tak pernah nak join GA kawan2, ni ler tahun ni jari2 ada gatal ckit... hhihihi ckit2 jer tau, tak bole banyak2... org kata kalau banyak2 tuuu tanda nak terima duit ... betul ke gitu.. (hmmm itu tapak tangan kan ha3).

Apa2 pun ni the 2nd GA yg nor ikuti... nak try just klik kat FOTO di bawah ni ye.... kat sana nanti ada cara & syarat2 nak masuk...

Tarikh tutup : 30 Januari 2011


"JOM Seiring Sejalan"

"If you focus on results, you will never change.If you focus on change, you will get results"

Complete & Finished

Difference Between Complete & Finished... :


People say there is no difference between COMPLETE & FINISHED. . but there is:

When you marry the right one, you are COMPLETE....

And when you marry the wrong one, you are FINISHED.....

And when the right one catches you with the wrong one, you are ...

COMPLETELY FINISHED !!!!!!!!!!!!!!

ARE YOU FINISH OR COMPLETE?



"JOM Seiring Sejalan"

Tupperware 1st Giveaway

Assalamualaikum semua.... wahhh ni hah nor jumpa bila jalan2 kat rumah kawan2... sapa2 nak join ayuhhhh.... senang jer caranya... ikut jer instruction kat bawah ni.




KLIK GAMBAR KAT ATAS NI KALAU NAK JOIN

SEMPENA TAHUN BARU NI...

Tupperware with LOVE menawarkan hadiah yang menarik

Hadiahnya akan diberitahu kelak

Caranya:

1. Hanya jadi FOLLOWER Tupperware with LOVE

2. Letak banner 'Tupperware with love, 1st Gateway" dan linknya sekali dalam entry anda

3. Dan ajak kekawan, sedara mara join dan jadi 'Follower' blog ini


Senang dan mudah kan?

Hanya semudah 1,2, 3
Anda mungkin akan menang hadiah bernilai RM150.00


Notakaki:
tarikh akhir ialah 31 januari 2011


"JOM Seiring Sejalan"






Friday, 14 January 2011

Spirals Cheese with beef pepperoni

Hari ni memang nor tak masak apa2 untuk tengahari sebab pagi tadi heavy breakfast dgn hubby & Aizah. Breakfast dgn nasi goreng serta lauk malam semalam nye... rusuk kambing goreng berempah.... Pukul 11 pulak nor kena hantar hubby ke LCCT, tinggal seorang2 kat rumah, Aizah macam biasa sekolah. Hari ni dia ada kelas tambahan sampai pukul 5:30 petang.

Balik jer daripada ambil Aizah kat sekolah, dia suruh nor buat makaroni cheese... tapi nor tukar selera ckit... nak yg simple & sedap dimakan... nak cepat2 jer kan... mentang2 suami travelling... selera kita jer lah kan.

Makan malam awal hari ni sebab malam nak dengar kuliah magrib. JOM... silakan.... makan ramai2.. yummieee....

Bahan2:
150gm Spirals
50gm Cream Cheese (bole lebihkan cheese kalau suka)
Beef pepperoni
Garam
Serbuk lada

Cara:
Spirals direbus bersama butter & garam hingga kembang atau lembut. Tos & ketepikan....

Kemudian rebus atau goreng dgn minyak sedikit beef pepperoni hingga masak. Nor lebih suka rebus sebab lembut ckit tapi kali ni ikut selera Aizah, dia nak digoreng dulu. Cream Cheese, garam serta lada digaul rata dulu, kemudian dicampur dgn spirals yg masih panas. Campurkan sekali dgn beef pepperoni.

Hmmmmmmm dah siap, senang kan... tapi ini ler kegemaran Aizah.


"JOM Seiring Sejalan"

Thursday, 13 January 2011

LUNCH TIME....

Makan2 hari ni simple2 jer... nor masak apa yg ada jer kat dalam fridge... janji sedap dan kenyang perut... Selalunya selepas subuh nor sediakan breakfast untuk Aizah sebelum dia ke sekolah.. nor goreng mee jer pagi ni. Makan sekali dgn hubby dan Aizah pagi tadi.

Selepas kemas2 rumah... rehat sekejap sambil baca buku... memang terleka tadi, tengok2 jam dah pukul 11 pagi.. cepat2 nor masak. Sebenarnya bahan2 dah nor sediakan sebelum kemas rumah tadi, tinggal masak jer atas periuk. Lepas makan2 ni nak pergi ke Putrajaya DCA office, hubby nak renew lesen serta terus ke rumah kawan kat Salak Tinggi hantar barang.

JOM tengok lauk apa dan makan sama2.... bismillahirrahmanirrahim....

Gulai Ikan Tongkol

Tempoyak Goreng Ikan Bilis

Sayur Campur Sos Tiram


"JOM Seiring Sejalan"

"If you focus on results, you will never change.If you focus on change, you will get results"

Sunday, 9 January 2011

RONDA2 ke KL

Bila dengar aje ada SALE mesti teringin nak tahu apa barang yg nak dilelong pada masa itu... hahahaha... betul ke.. tapi sebenarnya bagi nor tak ler begitu. Kebetulan dah lama tak shopping2 ni dan pada masa yg sama sahabat karib nor ni nak jalan2 ke KL.

Di kesempatan itu nor ambil peluang juga nak shopping sikit... ikut kemampuan nor lah kan... takde ler shopping sakan org kata. Hari ni shopping kat SOGO jer. Sebagai kenangan nor abadikan foto2 semasa nak balik dpd KL tuu... masa kat sana tak sempat nak ambil foto sebab org terlalu ler ramainya.

JOMMMMMM ronda2 KL..

"JOM Seiring Sejalan"



Friday, 7 January 2011

Custard Cheese Kek

Bahan2 :

2 biji telur
500 gm cream cheese
2 sudu makan tepung gandum
1/2 cawan tepung kastard
Roti marie & cream krackers
4 sudu butter
1 tin susu cair
1 gelas gula

Cara:

Cairkan butter, kemudian campurkan ke dalam roti marie & cream kracker yg telah dikisar sederhana halus. Gaul biar sebati. Leperkan ke dalam acuan yg bawahnya boleh dibuka. Bakar dalam oven 200 C selama 10 minit atau hingga garing. Ketepikan dulu biar sejuk.

Pukul telur & gula hingga sebati, masukkan cream cheese & gaul lagi. Tambahkan tepung gandum & tepung kastard, gaul lagi. Akhir sekali masukkan susu cair.

Masukkan adunan cheese tadi ke atas adunan roti. Bakar selama 20 minit di dalam oven 200 C. Letakkan acuan yg berisi air di bawah acuan adunan tadi supaya bawah roti tak hangus.

Selamat mencuba!!!

Butter dicairkan
Campuran biskut marie & krim krackers
Ratakan adunan roti tadi.

Sebelum dibakar.

Roti tadi garing bila dah dibakar selama 10 atau lebih.
Adunan cheese digaul rata bersama tepung.

Dibakar dgn cara begini, acuan berisi air di bawa supaya roti tak hangus.

Sudah pun masak, sejukkan dulu di dalam fridge.




"JOM Seiring Sejalan"

 

Popular Posts