SUKA BLOG INI?

Followers

Thursday 21 October 2010

KEK PISANG KARAMEL

Assalamualaikum semua....

Selalunya bila nor bangun pagi, nor akan kemas dapur... cari apa2 yg bole dibuat utk breakfast. Pagi tadi breakfast dgn roti & telur jer. Terjumpa pisang dalam peti sejuk, wahhh dah masak betul pisang ni... Daripada dibuang gitu jer, nor cuba ler resepi yg ada dalam majalah SEDAP... cuma nor harap sedap ler ye...

JOM share resepi..

Bahan-bahannya:
300gm gula pasir
300 ml air panas
150 gm pisang emas, lecek halus
6 biji telur ayam
1/4 sudu teh garam
150 gm tepung gandum
85 gm tepung jagung
1 sudu teh serbuk rempah kuih
1 sudu teh soda bikarbonat
100 gm marjerin, cairkan
150 susu pekat

CARA:

Goreng tanpa minyak gula pasir. Masukkan air. Kacau sehingga larut. Sejukkan. Sukat sebanyak 400 ml. Masukkan pisang yang sudah di lecek tadi. Gaul hingga rata.

Pukul ringan telur dan garam. Masukkan tepung gandum, tepung jagung, rempah kuih dan soda bikarbonat sambil diayak dan dikacau rata berselang seli dengan karamel.

Masukkan marjerin cair (nor gunakan butter) dan susu pekat manis. Kacau rata.

Tuangkan ke dalam loyang berukuran 6" x 6" yang telah disapu marjerin dan ditabur tepung gandum... tapi nor lapik jer dgn kertas minyak kat bawahnya.

Bakar selama 45 minit dengan suhu ketuhar 150 C sehingga masak.


SELAMAT MENCUBA


"JOM Seiring Sejalan"

"If you focus on results, you will never change.If you focus on change, you will get results"

2 comments:

  1. Salam Nor...wah harum semerbak....bau caramel tu dengan pisang....cam boleh habis jer seloyang!

    ReplyDelete
  2. salam ziarah Noor

    sedap nampak kek karamel pisang nih..bule Yat try nanti ya.. :)

    ReplyDelete

Terima Kasih di atas COMMENT anda, sila singgah lagi ye....

 

Popular Posts