SUKA BLOG INI?

Followers

Sunday, 1 November 2009

OTAK-OTAK IKAN KEMBUNG

Bahan2 nya

Bahan A
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
1 inci lengkuas
5 biji cili merah
1 kuib maggi ikan bilis
1 mangkuk kelapa parut

3 ekor ikan kembung
3 sudu besar tepung jagung
sedikit air
sedikit garam
Daun Kunyit
Daun Singkir

Cara:
Rebus ikan kembung dgn sedikit air. Bila dah masak, asingkan tulangnya. Ikan dikisar bersama dgn bahan A, kemudian campurkan tepung jagung dan garam. Gaul rata. Masukkan sedikit air utk melarutkan tepungnya.

Bungkus bahan2 yg telah digaul tadi diatas daun kunyit & daun singkir (kalau takde daun ni pun tak pe). Apabila nak membakar bungkus lagi dgn kertas aluminum foil. Bakar selama 20 minit.

Daun kunyit & daun singkir yg telah disusun di dalam bekas.
Otak-Otak yg dah masak... sedia utk dihidang...

"JOM Seiring Sejalan"


1 comment:

Terima Kasih di atas COMMENT anda, sila singgah lagi ye....

 

Popular Posts