NAK BUAT BISNESS... JOM KLIK

SUKA BLOG INI?

ONE DROP PERFUMES

Followers

Thursday, 12 November 2009

AGAR2 Kelapa Laut Bersantan

Projek mega nor pada hari ni... wahh rasa lama lak tak update blog ni. Bukan apa, penyakit MALAS dah melanda diriku ini... sebenarnya kesibukkan dgn tugas2 harian yg membuat nor takde masa ler pulak nak update. Almaklum ler... segala alat-alatan selepas raya tempoh hari tak sempat2 nak dikemas... masa tuu habis kat situ. Bila terluang sikit, relax pulak dgn membaca novel2..... apa2 pun, bukan nya lupa tapi saja2 nak relax2 dulu.

Oklah.... hari ni hujan punya ler lebat, selebat2nya.... nor teringin lak nak makan agar2. Bahan2 memang dah sedia ada, sentiasa ada actually dalam kabinet dapur nor ni... tinggal rajin dgn malas jer kan.... hari ni terlebih rajin ler pulak hehehhe.kali ni nor buat agar2 dgn menggunakan isi kelapa laut yg dalam tin tuuu.... ada 2 tin besar ni dalam kabinet.... Anyway, jom tengok hasilnya ye...

Rasanya semua reti buat agar2 ni kan... nak nor tuliskan resepinye ke... seperti bahan2 dalam foto tuu... itu ler yg nor guna utk buat agar2 ni. Jom nak salin resepi boleh ambil kat bawah ni... Simple jerr... tak tahu ler sedap ke tak... tapi bagi nor boleh ler tahan... resepi campak2 jer ... tak ikut resepi... Kalau nak cuba silakan ler ye...

Bahan2nya
20g Agar2
3 sudu natural sour cream
1 kotak kecil pati santan
1 blok kecil gula melaka
1 senduk gula
1 sudu kecil garam
Sedikit buah kelapa laut dlm tin

Cara:

Terlebih dulu cairkan gula melaka dgn 1 gelas air. Bila dah cair tapiskan dulu, mana ler tahu ada makluk2 asing kat dalam tuu kan... tau2 jer lah ye. Didihkan agar2 hingga hancur ditempat lain bersama 1 senduk gula. Bila dah larut agar2nya. Ambil dalam 4 senduk & panaskan kat dalam periuk lain bersama dgn air gula melaka tadi. Bila dah sebati, masukkan ke dalam acuan.

Lebihan agar2 tadi dimasak lagi bersama dgn pati santan yg telah digaul terlebih dahulu dgn sour cream. Biarkan hingga mendidih sedikit, kemudian masukkan garam utk melemakkan lagi santan tuu. Oh yee.... lupa ler pulak, aduan gula melaka tadi.... acuan nya terlebih dahulu susun buah kelapa laut sedikit atau banyak ikut suka... nor letak sedikit jer sbb buah ni agak manis.

Masukkan adunan santan di atas adunan gula melaka tadi.... hmmm gitu jer. Siap dah.... tunggu sejuk dulu ye sebelum masuk ke dalam fridge.

Agar2 ni rasanya lemak2 manis.... sedap, acuan size kecil jer...

Masih panas lagi ni.... tunggu sejuk sikit baru boleh masukkan dalam fridge

Agar2 yg dah beku & sejuk sedia utk dihidangkan.... hmmm hubby takde hari ni so, nor makan dgn aizah jer dulu.....


SELAMAT MENCUBA...


"JOM Seiring Sejalan"


No comments:

Post a Comment

Terima Kasih di atas COMMENT anda, sila singgah lagi ye....

 

Popular Posts