NAK BUAT BISNESS... JOM KLIK

SUKA BLOG INI?

ONE DROP PERFUMES

Followers

Monday, 2 November 2009

PUDING ROTI MARBLE

Projek pepagi nor hari ni adalah buat Puding Roti Marble... dok meronda2 kat blog si Ana ... teringin ler pulak.... tapi nor ubah ckit resepi ni... Ana & Hana nor C & P ok.. TQ

Ada balance roti 3 keping, nor nak cuba ler gak buat tapi nor ubah ckit.... dpd guna koko, nor cairkan coklat yg banyak kat dalam fridge ni... guna coklat yg ada kacang almond... cairkan jer dgn microware, tapi tambahkan air dlm 2 sudu gitu... nanti coklatnya jadi lain lak hehehehe...

Nor buat 3 warna macam Ana buat, warna coklat, warna pink (yg ni nor guna pati jus roselle) & juga warna asal. Pati jus roselle tuu nor tambah perwarna merah ckit. Memang sedap, lemak jer... TQ for sharing resepi..

Ni dia puding dah siap, aizah sempat makan sebelum ke sekolah tengahari tadi... alhamdulillah, dia pun suka sangat... Sure hubby senyum lagi bila rasa esok...


Ni resepi nya... nor copy & paste jer... Sesiapa nak cuba... cuba ler, memang sedap sesangat....

Bahan-bahan
  • 4 keping roti
  • 2 biji telur
  • 1/2 cawan susu pekat
  • 170ml susu cair
  • 8gram serbuk agar2
  • 1/2 cawan gula - bleh kurangkn
  • 2 sudu besar butter/marjerin (cairkan)
  • 31/2 cawan air= hana gune cwn biasa 230ml
  • 2 sudu besar serbuk koko (bleh juga guna choc emulco)
Cara-cara
  1. Didihkan 3 cwn air,serbuk agar2 n gula ke dalam periuk.
  2. Blend roti,telur,susu pekat, susu cair dan balance air tadi (1/2 cwn). Kemudian masukkan dalam periuk agar2 yg sudah didih td.
  3. Masukkan butter/marjerin dan kacau rata sampai mendidih. matikan api.
  4. Bahagi kepada 2. satu adunan biarkan warna asal. dan satu adunan masukkan serbuk koko@choc emulco. kacau cepat2!
  5. Tuang ke dalam loyang secara berselang seli. sesenduk adunan asal kemudian sesenduk lagi adunan coklat. ulang hingga habis! ketika melapis@me'marble'kan hendaklah dengan CEPAT sbb puding@agar2 nih mudah sejuk@membeku.
  6. Dah siap bolehlah di simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya sejam. Enak dmakan ketika sejuk!


"JOM Seiring Sejalan"


2 comments:

  1. kretif akak pandai ubah suai! saya tak beraniii...takut x jadi!!

    ReplyDelete

Terima Kasih di atas COMMENT anda, sila singgah lagi ye....

 

Popular Posts