NAK BUAT BISNESS... JOM KLIK

SUKA BLOG INI?

ONE DROP PERFUMES

Followers

Saturday, 31 October 2009

Kisah Ayam Penyet

Tentu nak tahu apa yg kelakar sangat pasal ayam penyet ni kan... Cerita nya gini, semalam balik dpd Kajang, nor & hubby lalu ler kat area Bangi Seksyen 15 tuu, konon2 nya nak minum petang ler gitu kan... so, singgah ler kat satu kedai ni, lupa lak nama kedai tuu... hubby order ler mee kari dia... nor lak tak nak makan, minum jer...

Lepas minum kat kedai tuu.... kita org saja2 ler pusing2 kat area tuu, tempat ni memang jarang kita org pergi pun.... kalau tak silap ni kali ke 2 ke situ. Bila pusing2 tuu, hubby lak ternampak satu kedai ni... Nama wahhhhh.... macam pernah dengar... Ayam Penyet... hubby kata jom ler kita singgah... ler... nor pun sound ler.... kan tadi baru makan mee kari tuu bg, tak kan lapar lagi kot, baru jer tak sampai 30 minit. Hubby senyum... kita beli untuk dinner ler, tapau... sebab katanya dia pernah makan ayam penyet ni masa kat Indonesia dulu... katanya sedap ler.

Kita cuba ler .... kot2 sedap macam yg pernah dimakan tuu... ok, nor pergi ler beli, dia tunggu dalam kereta. Mula nor order 1 set jer... tak nak nasi, kat rumah masih ada lagi nasi tengahari tadi... Kemudian call hubby, cukup ke satu... sebab ayamnya suku jer... cukup2 utk dia seorg. So dia suruh nor beli 2 set jer ler... harga satu set tuu RM7... ok ler gitu.

So tapau ler bawa balik utk dinner... sesampai kat rumah... nor buka ler dpd bekas dia kan... Hairan gak... tanya hubby, betul ker ayam penyet ni bg... nampak pelik jer... tak penyet pun... hahahahah... hubby kata betul ler kot... sebab dia tak tengok lagi.. biar ler..

Lepas magrib tuu nor panaskan ler semua lauk2 tuu kan... Nak duduk makan, hubby tegur, aikkkkk.... pasal ayam nye gini.... hahahhahaha.... tak penyet pun, macam ayam goreng biasa jer... takpe .... takpe... mai, rasa dulu... dia kata... sah, tak sama macam yg dia makan kat Indonesia... apa ler org ni bole jual ayam penyet macam ni... Nor pun ketawa sama2... nor lum pernah ler rasa ayam penyet ni... Tak pe ler bg... makan jer, dah beli... tapi sambal dia pedas & sedap pulak...

Ayam tuuu hubby & aizah yg habiskan... nor makan sikit.... ayam tu macam tak cukup rasa jer. Hubby kata sedap lagi ayam goreng biasa yg nor buat.... hmmmm macam mana ler org bole gak makan ayam penyet ni hah.... hubby tertanya2 sendiri... nor diam jer ler... sound2 kat dia.... nanti abg ke Indonesia, beli ler... nak gak rasa ayam penyet nye tuuu... kami sama2 ketawa....

Sapa2 nak cuba bole ler gi kedai tuu... tapi nasihat dpd nor... heheheh baik makan kat rumah jer kalau nak makan sangat ayam penyet ni... Menu yg lain macam nampak menarik... may be ler kan makanan yg lain tuu sedap kott...

Jom tengok rupa ayam penyet tuuu...

Kedai Ayam Penyet tuu... yg kat bawah ni pulak dalam kedai nya....
Menu yg sempat nor ambil foto nye...
Ni dia Ayam penyet nye... Set dia complete dgn sambal, kobis, tauhu & tempe.


"JOM Seiring Sejalan"


2 comments:

  1. selama ni tak penah rasa ayam penyet kat situ, kedai baru kot?

    ayam penyet kat sabah ni takde sambal, mcm letak sos tiram je...

    ReplyDelete
  2. Salam
    kalau kat Miri kite panggil LALAPAN (makanan Seberang).
    Di Kuching Ayam Penyet dan di Miri Lalapan Ayam, nama lain lain benda sama.......pelik sungguh. Kat Miri macam macam ada, ada Lalapan Ikan keli, ikan Kembong (ikan termenung lah tu), ikan tenggiri...itu bab ikan, dan ada juga Lalapan Daging Lembu/Kambing/Ayam ( digoreng ), ada tempe goreng, tauhu goreng, ulam ulaman dengan sambal yang cukup pedas ( kalau mau kurang pedas kite taruh buah tomato la )
    Kalau balik kampung lain kali mampir la di restoran Cahaya Taufik kat Desa Senadin dekat University Curtin.

    ReplyDelete

Terima Kasih di atas COMMENT anda, sila singgah lagi ye....

 

Popular Posts