NAK BUAT BISNESS... JOM KLIK

SUKA BLOG INI?

ONE DROP PERFUMES

Followers

Monday, 12 October 2009

Kena tindih / Sleep paralysis

Dapat email dpd kawan.... jom baca - Noorhodza

*************************


Janganlah kite ni selalu tuduh hantu le, jin le....tahyul semua tu. Fenomena kene tindih....kepercayaan dan kebenaran....just to share.... aku baca segmen pengalaman menyeramkan dalam book and readings, byk sgt orang dok citer pasal pengalaman kena tindih ni........ betul ker kena tindih disebabkan gangguan makhluk seperti jin atau hantu?

Orang ramai describe kena tindih seperti takleh gerakkan seluruh badan, hujung jari, terasa berat kat dada...nampak mender2 pelik2 (hantu, makhluk hitam dan sebagainyer) .... kalau aku tanya sini, mesti ramai jawab pernah kena....secara jujur pernah ade pengalaman kena 'tindih' ni masa skolah menengah dulu....aderla dalam 3-4 kali jugak....masa tu aku sedar....boleh bukak mata separuh..... aku tau aku sedar....tapi takleh gerak...kadang2 geram, sbb takleh gerak.....pastu 5 minit baru leh gerak....aku dulu pun takut...mmg ingat kena hempap dah...lps boleh gerak tu seram sejuk jer..... tapi, setelah aku masuk U belajar pasal tubuh badan manusia..... baru la aku tau kebenaran dia..... ni aku nak citer sket pasal fenomena hempap/tindih atau nama medical nyer 'sleep paralysis'

Sleep paralysis atau dimelayukan 'lumpuh waktu tidur'....adalah condition yang terdiri daripada of course la paralysis (lumpuh) yang temporary (sementara). . ... temporary paralysis ni selalu berlaku bila time2 nak tido (hypnagogic paralysis) atau baru2 bangun dari tido (hypnopompic paralysis)

Normal badan manusia bila tido, bila masuk stage tidur yang nyenyak atau REM (rapid eye movement.... .waktu nyenyak ni, bijik mata kiter gerak2) stage.....otak akan bagitau badan kita suruh rehat...so, badan kite kira macam switch off kejap.....REM atonia (tader muscle tone)......

Otak kiter pun ader switch off button....dipanggil reticular activating system RAS.......bila otak dah switch off badan, dia pun auto switch off RAS ni......so tinggal automatic function (degupan jantung, bernafas etc.) jer yang on.....kirenyer screensaver laaa or hibernate... so, bila kita bangun, RAS switched on balik......kita sedar fully awake state....tapi kadang2, electrical signal tak diactivate kan oleh otak suh switch on balik badan kiter...... maka masa tu laa badan kita lumpuh seketika... before otak activate balik......mmg menakutkan tapi benar..... tapi paralysis tu tak semestinyer complete atau full..kadang2 partial atau sebahagian jer...tu ader yang boleh gerakkan ibu jari, tp badan lain lumpuh etc....

Satu lagi, sleep paralysis ni selalu jugak datang skali dengan hallucinations( halusinasi la) either dalam bentuk auditory (dengar bunyi pelik2), visual (nampak mender bukan2) atau tactile (deria sentuhan, terasa mender sentuh/hempap dll..)

Sebab2 atau mender2 yang boleh mentrigger sleep paralysis:
1. tidor dalam posisi terlentang terlalu lama
2. jadual tidur yang tak tentu arah (irregular sleep clock)
3. sleep/rest deprivation (tak cukup tidor la ni...penat sgt)
4. stress yang byk kat otak...masalah keluarga, kewangan bla2
5. pertukaran gaya hidup secara tiba2 ( macam biasa dok rumah jer, tetiba
esok gi panjat gunung, kayuh beskal....heheh extreme sgt contoh aku ni)
6. orang yang ader penyakit narcolepsy

So jangan lagi kata kena hempap ngan hantu...........


Tapi kalau korang yang terutamanya kaum wanita (Yang berkawin le!) tu kalau celik jer mata tiba2 kena tindih dek laki jangan la korang baca ayat Kursi tu... nanti tebakar lak laki... bacalah Alhamdulillah! :-)


Heheheeeee…..


"JOM Seiring Sejalan"


6 comments:

  1. Salam sis..
    Tq utk perkongsian n3 menarik..:):)..
    Last statement..merangkap last pesanan tu yg lucu....:):)

    ReplyDelete
  2. salam hodza...akak pun penah kena mcm tu..tapi kalau time badan kepenatan sgt2...nak jerit x boleh..cuma sebut allahuakbar jer la masa tu..istifar byak2..nak jerit mmg x kuar suara..adeii mcm ada baru 100kg tindih...tapi n3 ayat last2 tu lawak tol ar..adeiii sabor jer la..jgn silap terbako lak baca surah tuk suami..ekekeke

    ReplyDelete
  3. salam hodza..ayat lat n3 tu mmg lawak tol..jenuh lak terbako laki kang kena baca ayat kursi...akak pun penah rasa kena mcm tu bila tido time kepenatan sgt...tapi dah lama x de..hrap jgn la kena..jenuh nak jerit x kuar suara..jerit allahuakbar jer kuat2 tapi x de suara pun..istifar byak2 la masa tu..mcm ada batu 100kg tindih rasa

    ReplyDelete
  4. good info ni lg2 last statement tu! hihihi

    ReplyDelete
  5. Ha ha ha..punya la scientific noor explain mula mula tu. tertarik betul sue baca.

    Sue ada experience jgk bab halusinasi REM tu.Masa b`salin operation hari tu, sue boleh dgr music dalam OT room, bila dah sedar kat bilik sue cerita la kat hubby psl music kat OT room tu, dia senyum je..kata mana ada org pasang music tadi..(dia ada sblh sue masa operation tu)
    Halusinasi la tu agaknye ye.

    Tapi tang pesanan last tu, lawak betul la....

    Nak kata Alhamdulillah ke ape ye..ha ha ha..

    ReplyDelete

Terima Kasih di atas COMMENT anda, sila singgah lagi ye....

 

Popular Posts