NAK BUAT BISNESS... JOM KLIK

SUKA BLOG INI?

ONE DROP PERFUMES

Followers

Tuesday, 20 October 2009

LAKSA SARAWAK

Seperti yg telah dijanjikan... hari ni nor nak ajar cara2 masak laksa sarawak pulak... Dah ready kah semua?... sediakan kertas & pensil ye... hehehh mcm siaran radio sarawak pulak... dulu selalu gak salin resepi2 ni melalui radio.... kat sini ada tak siaran radio yg siarkan resepi2? hmmm lum jumpa lagi ler... cuma kat sarawak jer kott... Sekarang dah modern kan... copy & paste jer....

Anyway.... kita start dengan menyediakan sambal belacan goreng nye dulu ye...


Belacan Goreng

Bahan2
10 biji cili merah
10 biji cili padi.. kalau nak pedas bole tambah lagi ye
1 mangkuk kecil Ikan bilis
1 mangkuk Air asam jawa
5 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
1 sudu kecil garam
Belacan... ni ikut suka... nor suka letak ckit jer utk bau dia jer..
Minyak utk mengoreng

CARA:

Kisar semua bahan2 di atas kecuali air asam. Kisar hingga sederhana halus. Panaskan minyak & goreng semua bahan2 yg telah dikisar tadi. Tambahkan air asam jawa. Goreng hingga betul2 garing & timbul minyaknya.

Belacan goreng ni boleh disimpan dalam botol utk kegunaan lain... Sedap di makan dgn nasi panas gak... hmmmmm best!!!


Kuah Laksa Sarawak

Bahan2 nya
1 pkt paste laksa sarawak
Air rebusan Udang & Ayam
5 pkt serbuk santan/2 tin susu cair (bagi yg nak jaga kesihatan)
Garam secukup rasa

Cara:

Udang serta ayam direbus berasingan dgn sedikit garam. Toskan & asingkan airnya. Nor suka guna air rebusan udang sebab lebih sedap rasanya. Ada org dicampur air rebusan & ayam. Tapi kali ni nor cuma guna air rebusan udang jer. Masukkan ke dalam periuk bersama paste laksa sarawak tadi. Masak hingga mendidih selama 30 minit. Toskan air rebusan itu utk mengasingkan hampas2 dpd rempah laksa tersebut. Ada org suka rempah tu... utk rasa yg lebih power... tapi nor asingkan. Panaskan lagi hingga mendidih & tambah susu cair... nor guna susu cair... hmmm jaga kesihatan org kata. Cukup sekadar sekali didihan sahaja.... padam kan api... Kuah nya dah ready.

Paste laksa sarawak ni nor ada jual kat blog niaga nor... paste ni nor tak tahu lak macam mana nak membuat nya... Banyak sangat rempah2 yg dicampur... Ianya digoreng agak lama gak. Nor guna yg dah siap dijual ler ye... Senang & mudah.

Sekarang menyediakan bahan2 lain pulak

Mee Hoon direndam dgn air panas mendidih... biar kembang & lembut.

Taugeh direndam dgn air panas biar lembut. Daun ketumbar atau daun sup dipotong2 kecil. Kalau kat sarawak kita org guna daun ketumbar yg masih baby .... kat sini nor cuba cari tapi tak jumpa... so guna emak dia pulak ye hehhehe...

Limau kasturi dibelah 2. Cili merah dipotong bulat... actually kan.... cili ni tak perlu sebab dah ada sambal belacan nya... tapi disebabkan ada yg tak makan sambal belacan, nor sediakan juga cili potong ni... nanti tak pedas pulak laksanya kan.

Ayam yg direbus tadi di carik2 isinya. Udang memang nor dah buang kulit & dibersihkan pasir kat belakang udang tuu... kena buang tau... nanti makan boleh sakit perut. Di rebus... & air rebusan tu guna utk buat kuah laksa.

Telur digoreng & dipotong nipis2.Bahan tambahan - Crab stick... nor suka guna ni sebab rasa lebih sedap. Ni selera nor ler... tak nak pun tak pe.


Ambil sedikit2 bahan2 di atas, masukkan ke dalam mangkuk.... tuangkan kuahnya...


OK semua dah siap..... Makan TIME...


Selamat mencuba...


"JOM Seiring Sejalan"


4 comments:

  1. lum pernah makan laksa sarawak!! mcm sedap je!!

    ReplyDelete
  2. Salam sis..:)
    Tabik springg utk Pn Chef kita..:):)
    Tq utk resepi..:)

    ReplyDelete
  3. Macam ni kena singgah Kota Warisan bila balik Salak Tinggi pekena Laksa Sarawak.....

    ReplyDelete
  4. uish... sedappnye nampak! banyak harta karun lak tue...

    ReplyDelete

Terima Kasih di atas COMMENT anda, sila singgah lagi ye....

 

Popular Posts