NAK BUAT BISNESS... JOM KLIK

SUKA BLOG INI?

ONE DROP PERFUMES

Followers

Thursday, 25 October 2012

MADU LEBAH

Petua Mengenali Madu Lebah Asli

1.Permukaan madu mempunyai buih-buih halus.

2.Madu dalam botol yang terbalik akan turun dengan cepat kerana ringan dan madu akan turun tanpa putus kerana kelikatannya.

3.Rendamkan kayu mancis atau surat khabar dalam madu tersebut dan nyalakan api. Jika terbakar, ia madu asli.

4.Madu tidak beku jika disimpan di dalam peti ais.

5.Jika dititiskan di atas tapak tangan, madu akan membulat (tidak meleper) walaupun sedikit.

6.Madu asli tidak dikerumuni/dihurung semut, tetapi madu tiruan yang bercampur gula akan dikerumuni/dihurung semut.

7.Pecahkan sebiji telur ayam dan campurkan bersama sesudu madu. Madu asli akan menyebabkan isi telur masak, tetapi tidak bagi madu tiruan.



"JOM Seiring Sejalan"

'When someone shares something of value with you and you benefit from it, you have a moral obligation to share it with others.'

2 comments:

  1. i memang fail bab bab beli madu nie sis...
    tak tau mana yg tulen atau tak...
    kkdg tu tak rasa cam tak kan nak test depan2 penjual tu kan....
    so beli jer lah and doa jgn lah tertipu...

    ReplyDelete
  2. Hi dear, how are you??? Lamanya tak jumpa akak! Hope everything is well at your end. I tengah blogwalking to all my old buddies pages :)

    ReplyDelete

Terima Kasih di atas COMMENT anda, sila singgah lagi ye....

 

Popular Posts