NAK BUAT BISNESS... JOM KLIK

SUKA BLOG INI?

ONE DROP PERFUMES

Followers

Tuesday, 2 February 2010

Pokok Kari & Singkir Berbuah?

Ni cerita pagi tadi ni.... nor leka dok cuci tingkap sebelah belakang rumah... iye ler kan lama tak mengelap, berdebu2 ler pulak tingkap dapur.... Siap mencuci semua, pagi2 selalunya nor suka ronda2 kat laman belakang tuu... tapi sejak kebelakangan ni terlalu sibuk dgn pelbagai hal, lama ler tak tengok2 pokok2....

Nor terkejut pagi tadi tgk pokok singkir & kari berbuah... lebat lak tuu.. Mula2 hairan gak, pasal banyak nar buah2 dia, kalau bole dimakan takpe ler pulak kan.. hehhehe.. tapi nor curious ler... bole ke makan? Nak tahu, nor gi ler cuba makan sebiji buah daun kari tuuu... rasanya manis ler walaupun ada sikit2 bau kari.... tak berani makan banyak, karang lain pulak jadinya... cukup ler sebiji dulu hahahhah.... tak pernah rasa org kata. Dalam buah tuu ada 2 biji halus... isinya warna putih jernih & kulitnya purple. Kulit yg purple tuu rasa kari, isinya manis.... buah kari ni sebesar buah anggur......nor ni memang gitu, suka nak cuba2... hubby siap kata... nanti mabuk baru tahu.... tak per ler kan... klinik dekat jer.

Daun singkir lak, buah nya agak kecil... rasa lak pahit, kulitnya warna purple.... isipun warna purple, bole jadi perwarna... yg ni nor terus buang jer ...eeeee lidah rasa semacam. Nor tahu ni memang tak leh dimakan... kalau nor telan tadi sure mabuk punya... buahnya sebesar lada hitam gitu....

JOM nor nak ajak sama2 tengok bagaimana rupanya... rasanya sesiapa yg ada tanam daun kari ni sure pernah nampak.... cuba ler rasa kalau berani...hahhahaha.... cabaran ni...

Pokok Daun Kari

Pokok Daun Singkir

"JOM Seiring Sejalan"


5 comments:

  1. Cantik la...macam buah anggur...jangan marah kalau akak kata...aaaaa Nor tak lama lagi jadi jutawan lah...dah jadi penanam anggur..Malaysia..hehehe

    ReplyDelete
  2. seronoknya tengok pokok yang ditanam hidup subur dan berbuah, x rugi berbakti pada tanah kan.....x pernah tengok lak pokok kari berbuah....

    ReplyDelete
  3. salam..akak memang tak pernah tenguk lagi pokok dan buah camni..pelikkan..mungkin pelik bagi orang bandar kot..
    kesiannya tenguk mil kamu tu..semuga beliau cepat sembuh.

    ReplyDelete
  4. W'salam kak ina.... MIL dah meninggal kak.. 11 jan yg lalu..
    Buah daun kari ni selalu dah nor tgk tapi tak pernah nampak terlalu byk kat atas pokok ni... jakun betul kan

    ReplyDelete
  5. hahhahahah kak watie... moga masin mulut... doa2kan ler ye. Tapi memang manis ler buah kari ni tau...

    ReplyDelete

Terima Kasih di atas COMMENT anda, sila singgah lagi ye....

 

Popular Posts