NAK BUAT BISNESS... JOM KLIK

SUKA BLOG INI?

ONE DROP PERFUMES

Followers

Tuesday, 20 December 2011

VADEI

Assalamualaikum semua,

Pagi tadi nor buat kueh vadei ni, dah rendam kacang dal semalaman. Bila pagi kacang tuu dah kembang. Nor belajar buat kuih ni masa menetap kat Kuching... dah lama dah, sering gak buat tapi lupa nak share kat blog ni. Mungkin ada resepinya kat internet ni, nor tak pasti. JOM share resepi.

Sukatan nor ni main agak2 jer... semalam rasanya rendam dalam 2 cawan kacang dal gitu.... resepi ni bila dah selalu buat semua main agak2 jer... sesedap rasa org kata.

Bahan2
2 cawan kacang dal - direndam semalaman sehingga kembang
1 sudu jintan manis
2 biji cili merah
1 biji bawang besar
sedikit garam
3 sudu tepung gandum
1 atau 2 tangkai daun kari

Cara:
Terlebih dahulu kacang dal dikisar kasar separuh & separuh lagi biarkan gitu jer. (Boleh dikisar semua kalau x suka kacang yg kasar2). Bawang besar dimayang, cili dipotong bulat2. Campur kacang dal tadi bersama tepung, bawang, cili. daun kari serta jintan manis. Kemudian boleh tambah garam ikut suka. Sebenarnya bila rasa, adunan ni agak pahit sikit tapi jangan risau, bila dah digoreng nanti, rasa pahit tuu akan hilang.

Sepatutnya bila nak goreng tuu kena bulat2 kan dgn tangan, tapi nor lebih suka guna sudu, boleh goreng ikut size yg kita suka... nak besar, nak kecil...ikut muat mulut masing-masing. untuk rasa yg lebih enak boleh tambah serbuk kari sedikit jer.

Goreng hingga garing atau kekuning-kuningan. 

Selamat mencuba










"JOM Seiring Sejalan"

'When someone shares something of value with you and you benefit from it, you have a moral obligation to share it with others.'

No comments:

Post a Comment

Terima Kasih di atas COMMENT anda, sila singgah lagi ye....

 

Popular Posts