NAK BUAT BISNESS... JOM KLIK

SUKA BLOG INI?

ONE DROP PERFUMES

Followers

Sunday, 17 May 2009

Carrot Kek

Hari ni ada my brother in law datang dengan 2 org pekerja nya. Dah hampir 1 bulan atur wiring baru kat rumah ni... Lum siap lagi.... Masak Kari Ayam, Acar Timun, Sambal Kupang, Ulam & Belacan. Tak sempat nak ambil foto, terlalu sibuk sangat dengan memasak nya, cuci baju dan sekali gus monitor maid i buat kerja.

Ptg sempat buat Carrot Kek....


Resepi:
350 gm lobak merah
100 gm Kacang Walnut
100 gm Kacang Gajus
50 gm Almond Kisar
4 biji Telur
1 gelas gula halus (bole dikurang/ditambah ikut suka)
2 gelas tepung gandum
1 sudu teh Baking powder
1 sudu teh soda bicarbonate
sedikit garam
sedikit serbuk kayu manis
1 sudu teh essence vanila
5 sudu makan minyak jagung (kalau suka campur dgn sedikit butter yg telah dicairkan... sejukkan dulu ler ye)

Cara:
Campur tepung gandum, baking powder, soda, garam & serbuk kayu manis di tempat lain. Biarkan dulu. Lobak merah dikisar dgn sedikit air. Kacang walnut & gajus dicincang jgn sampai hancur sgt. Dipanggang dlm oven selama 15 minit, suhu 150C.

Pukul telur hingga kembang. Masukkan gula & pukul lagi sehingga adunan menjadi pekat. Tambah minyak jagung & vanila essence. Campur adunan tepung tadi. Akhir sekali masukkan lobak merah & kacang tadi. Gaul hingga rata. Bakar dlm over dgn suhu 180C utk 35 - 45 minit. Adunan ni utk acuan kecil 8" x 4" seperti dlm foto di atas.

Ni dia dah siap dipotong... selamat mencuba resepi yg tak seberapa ni...

No comments:

Post a Comment

Terima Kasih di atas COMMENT anda, sila singgah lagi ye....

 

Popular Posts