NAK BUAT BISNESS... JOM KLIK

SUKA BLOG INI?

ONE DROP PERFUMES

Followers

Monday, 10 August 2009

BIJI CEMPEDAK

Biji buah cempedak ni actually sedap dimakan... selalunya nor pesan awal2 kat anak & hubby... bijinya jangan dibuang, kumpul dlm mangkuk heheheh... Nak tahu kenapa... hmmm ni dia, biji cempedak tuu nor rebus dgn garam.... rebus sampai lembut...

Toskan airnya, dibiarkan sejuk dulu... atau kalau sanggup kopek terus kulitnya... masa panas2 lagi senang, kulit senang terbuka.... tapi nor biarkan sejuk ler .... panaskan nak kopek tuu..

Hah... ni dia, dah siap kopek kulit kerasnya... yg lembut ni tak pe, bole makan, tapi kalau tak suka bole buangkan juga. Boleh dimakan gitu saja.... sedap gak, lemak2 masin....

Bila dah siap dikopek kulit tuuu.... nor sediakan kelapa parut... dicampur dgn gula merah & garam sedikit... Gaulkan biji cempedak tadi, simpan dalam peti sejuk... ni ler dia jamuan utk minum petang nanti...

Lepas ni, bila makan cempedak..... jgn ler buang biji nya... banyak gunakan tau... ni salah satu ler... ada lagi cara lain.. Nanti nor tunjukkan... tunggu biji cempedak lagi, ada lagi yg lum dimakan....


"JOM Seiring Sejalan"


9 comments:

  1. oooo...baru le sy tau, biji cempedak rebus mkn ngan kelapa parut. sedap ni weiii!

    ReplyDelete
  2. haaa...dah lama tak makan biji cempedak..memang sedap! lemak aje rasanye..

    ReplyDelete
  3. lepas tu lawan lepas gas beracun!!Boleh perang ooo!

    ReplyDelete
  4. salam noor..haa biji cempedak tu kalau di buat masak lemak cili api dan sambal tumis pon sodapp..

    Tapi kalau orang perutnya penuh angin..kenlah duduk jauh jauh yee..bunyi dan baunya..aduhhh bikin hidung jd kembang kempis..

    ReplyDelete
  5. memang lepas ni belebum lebum bom meletup he he he.

    ReplyDelete
  6. heheheeh betul tuuu...kalau byk gas, kena duduk jauh2, tapi so far nor okay jer... jarang ler melepas... tak berangin sgt kott...

    ReplyDelete
  7. selain bijik,rasanya kulit nye pn leh makan gak....dulu ex sy org banjar,mak dia merangkap mak angkat sy penah masak...tp xingat apa namanya...kulit cempedak tu disalai atau dikeringkan dlu kemudian ditumis bersama cili padi dan digoreng bersama bawang dan ikan bilis....sedap kak....seriyes berselera sy makan...lama dah xmkn,rindu lak kat semua org di batu pahat Johor....huhuhuhuhuhu....

    ReplyDelete
  8. ye betul, mak akak pun pernah buat, tapi dia masak lemak... mmg sedap, tapi kena buang kulit keras yg kat luar tuu ler.. akak tak teringat nak buat... dah kena buang kulitnya hehhehe... next time ler ye

    ReplyDelete
  9. sy baru teringat....org banjar pggil umai kalo tak silap....huhuhu...tapi seriyes sedap...nnt akak buat letak resipi ye?nk test buat la...lama dah tak makan kulit cempedak ni...

    ReplyDelete

Terima Kasih di atas COMMENT anda, sila singgah lagi ye....

 

Popular Posts