SUKA BLOG INI?

Followers

Friday, 7 August 2009

CIUM BAU JE YE....

Lauk tengahari ni ... Ikan Tongkol Goreng Lada Hitam, Sayur Campur & Sambal Belacan serta ulam2nya....

Ikan Tongkol Masak Lada Hitam



UPDATE: 11:40pm 7/8/2009

BAHAN2

Ikan Tongkol
Lada Hitam
Bawang Putih
Kicap Masin

CARA:

Ikan tongkol dibersihkan, gaul dgn garam & kunyit. Goreng biar garing ckit. Tumbuk bawang putih bersama lada hitam... jangan terlalu halus.

Panaskan minyak, tumis bawang putih & lada hitam tadi. Goreng hingga kekuningan bawang putihnya... masukkan air sedikit sahaja. Bila dah mendidih, masukkan kicap masin... Masukkan ikan yg telah digoreng tadi... masak hingga betul2 sebati... Kicap ikut suka ler ye...

Ni ler masakan yg paling simple sekali.... tapi sedap.... JOM CUBA!!!


"JOM Seiring Sejalan"


2 comments:

  1. Sedapnya Ikan Tongkol Masak Lada Hitam..ni kalau wat menu orang berpantang leh tak..? saja tanya yummy..

    ReplyDelete
  2. Bole rasanya... tpi jangan bubuh kicap... garam jer dah cukup..

    ReplyDelete

Terima Kasih di atas COMMENT anda, sila singgah lagi ye....

 

Popular Posts