NAK BUAT BISNESS... JOM KLIK

SUKA BLOG INI?

ONE DROP PERFUMES

Followers

Monday, 31 August 2009

PUDING GULA HANGUS

Untuk pencuci mulut waktu berbuka petang tadi nor cuba resepi yg ada kat blog Cik Akak Mimieloma.... tadi petang call dia nak confirmed something... ehhheh... wahh tengah shopping sakan ye... Dpt ke apa yg dicari tuu...

Anyway... ni dia penyediaan nak membuat Puding Gula Hangus... Baru sekarang ada masa nak update...
Gula dimasak tanpa air dalam dulang acuan... nor tak nak ler byk kerja nak transfer lagi segala... masak terus, senang cerita... ini kes tak sayang acuan ni.... tak rosak ler acuan tuu... masak gula tuu kejap jer actually kan...


Gula dah bertukar warna menjadi perang keemasan... tunggu biar sejuk sikit... kejap jer dia akan mengeras...

Terus masukkan adunan yg telah disediakan ke dalam acuan yg berisi gula hangus tadi


Tutup acuan supaya air tak masuk semasa nak mengukus nya. Kukus selama 30 minit...

Dah masak keluarkan dari periuk pengukus... wahhh panas ni...

Biarkan sejuk sekejap, kemudian disimpan di dalam fridge...

Ini ler rupanya puding gula hangus tuu...

Di bawah ni nor copy & paste resepi dpd blog Mimieloma.... Nor buat setengah dpd sukatan asal... So, sukatan dpd 10 biji telur jadi 5 biji... nor juga tak gunakan susu cair, stok takde, so nor gunakan susu kotak low fat sebab susu ni sentiasa ada kat dlm fridge.. guna jer lah kan... Tapi still enak looooooooooooooooo.... Satu lagi nor tak bagi perwarna kuning pun... tapi warna masih okay apa.... BEST sesangat... HARUS cuba... ENAK sekali... agaknya kalau guna susu cair lagi lemak kott... tapi ni pun lemak sesangat... hubby senyum sampai ke telinga... dia suka ler tuu...

Bahan2 nya (ni nor copy jer... dgn izin hehehehheh)

10 bj telur
1 tin susu pekat
1 tin air biasa
1 tin susu cair
setengah cawan gula pasir
secubit garam (optional)....saya masukkan utk die rase lemak skt....petua....
SEDIKIT ESEN VANILA(saya tambah pewarna kuning nk bg die nmpk cantik skt....)

cara2
1.masakkan gula pasir ke dlm kuali yg tak melekat....sampai die cair dan tukar warna perang (jgn tambah air ......gula sesaje)

2.bila dah perang cepat2 tutup api dan tuangkan keatas loyang dan diratakan dgn cara mengangkat loyang tu dan dipusing2kan.(baik2 loyang akan panas bila dh kena gula tu)Kena tuang cepat2 tau sbb gula ni akan mengeras dlm sekelip mata je.dan biarkan sekejap.

3.Panaskan kukusan....

4.sementara tu pukul telur 10 biji tadi hingga sebati

5.masukkan susu pekat ,air 1 tin,susu cair dan secubit garam dan di pukul lagi sehingga sebati dan sedikit esen vanila .setelah itu tuang sedikit demi sedikit secara pelan2 diatas loyang yg ade gula hangus tadi.

6.tutupkan loyang yg dh siap tu dgn aluminium foil sebelum mengukus nya.kukus lah dlm masa 20 ke 30 min.pastu boleh lah di sejukkan dulu sebelum memotong nye.(nak tau dah masak ke belum cucukkan lidi ditgh2 kuih tu.....kalau lidi tu bersih makna nye dh masak lah )


"JOM Seiring Sejalan"


1 comment:

  1. wah dh menjadi puding awk ye......sedap kan....lemak berkrim gitu.......

    ReplyDelete

Terima Kasih di atas COMMENT anda, sila singgah lagi ye....

 

Popular Posts