NAK BUAT BISNESS... JOM KLIK

SUKA BLOG INI?

ONE DROP PERFUMES

Followers

Friday, 28 August 2009

PENYEDIAAN BAHAN2 KEK LAPIS

Tiap-tiap tahun bila menjelang jer bulan puasa... nor ler paling sibuk kat dapur, dgn masak utk berbuka nya, sahur nye... & buat kek lapis gak. Ada masa tuu nor tak terlayan lah hubby... sampai merajuk dia hehehe... tapi tahun ni, nor ambil sikit jer tempahan... tak nak banyak2. Nanti panjang lak muka hubby... Selalunya minggu pertama tuu, nor habiskan dgn menyediakan segala bahan2 ni... blender roti marie, buka coklat & buah masam manis dpd sarungnya... supaya mudah nanti, jimat masa nor.

Kebetulan hubby kerja tengahari ni & balik ahad nanti... hmmm itu ler masa nya yg sesuai utk sediakan segalanya.. Selepas hantar hubby ke airport nor gi bayar cukai pintu dulu, kemudian bayar lak loan kereta kat bank.... Hari ni tak payah masak sangat sebab ada jemputan solat Isyak & terawih serta jamuan makan2 kat rumah jiran. Berbuka nanti makan ala kadar jer... goreng karipap nampak gaya nya..

So.... layan ler apa yg nor buat hari ni.... aizah tolong2 buka coklat & haw flakes dpd bungkusan nya... Nasib baik puasa.. kalau tak... hmmm setengah dpd coklat tuu dia yg makan dulu...
Biskut marie telah dihancur2kan & sedia utk dikisar halus
Ni dia dah jadi tepung pun biskut marie tadi... satu bekas besar... ada lagi yg belum dikisar. Nor dah tak larat... sakit tangan dok mengayak nye... hehehe... esok2 sambung lagi..

Ni Haw Flakes atau buah masam manis panggilan manja nye.... buah ni pun Aizah tolong bukakan dpd sarungnya... Disimpan dalam bekas....

Geram tengok buah kurma ni... besar2... nak potong2 pun senang. Kurma ni nor beli sekilo...

Dah siap dipotong2, disimpan dalam bekas supaya mudah nanti bila masa nak buat kek, ambil jer... tak ler terhegeh2 nak potong ler segala... Belajar dpd pengalaman org kata...

Aizah tolong nor bukakan coklat dpd sarungnya... yg ni lerr paling leceh... lambat kerja kena buka satu persatu... Kemudian, kena masukkan dalam peti sejuk supaya coklatnya tak cair... Bila lembik sikit... terkejar2 ler dia sejukkan dulu...


Ni coklat yg telah dibuka, nanti kena simpan dlm peti sejuk... Esok nor kena buat kek sebab ada kawan tempah utk berbuka puasa....


Never love a love that hurts...
never hurt a love that loves !!!


"JOM Seiring Sejalan"

1 comment:

  1. alahai nor.......bnyk nye bahan2 tu mcm ni leh bukak kilang nie......hehehe

    nasb ade aizah tulun kan......kalau tk kena lah wat sensorang kan......

    jgn lupa I punye oder ek......saje je nk ingat kan kot2 lah lupe plak..........

    ReplyDelete

Terima Kasih di atas COMMENT anda, sila singgah lagi ye....

 

Popular Posts