BAHAN2
- 10 biji telur
- 16 oz butter
- 1 cawan gula
- 1 tin kecil susu manis
- 4 sudu kaya
- 1 kotak sunmaid mixed raisins
- 100gm buah kurma
- 1 sudu ovalett
- 3 cawan tepung
- 1 cawan air
- 1 sudu teh esen vanila
- 1 sudu besar serbuk koko
CARA:
Mixed raisin & buah kurma direndam dgn air 1 cawan, kurma tuu potong2 dulu ye... bila dah kembang sikit, blender jer hingga halus dgn airnya sekali... Boleh gak sederhana halus, nor kisar sedang2 jer... nak rasa raisin tuu ckit... ketepikan....
Pukul butter, gula, ovalett, kaya & susu sampai kembang. Masukkan telur satu persatu bersama esen vanila hingga habis, pukul lagi hingga kembang. Masukkan kan tepung 2 cawan dulu, gaul lagi. Ambil dalam 4 senduk besar adunan asal & asingkan ke dalam bekas lain.
Masukkan raisins (Kismis & kurma) yg dah dikisar halus tadi ke dalam adunan, tambahkan 1 cawan tepung lagi bersama koko. Kalau boleh campurkan dulu koko tu bersama tepung tadi baru digaul. Tujuanya supaya air dpd kisaran kismis tadi meresap ke dalam tepung... jadi adunan tak ler berair sangat.
Sediakan acuan 8"x 8", ambil 5 sudu adunan asal, masukkan ke dalam acuan & bakar hingga masak. Buat 2 lapis begini... Bila dah masak, masukkan pula adunan raisins tadi 6 sudu besar. Bakar hingga masak.... habiskan adunan raisins ni, bakar berlapis2. Akhir sekali, baru masukkan adunan asal di atas sekali, kalau bole biar 1 lapisan saja, tapi kalau adunan masih banyak lagi... jadikan 2 lapisan... ikut selera lah ye...
Selalunya nor buat lapisan bawah sekali 2 lapisan sebab lapisan yg pertama tuu tak berapa nampak sangat bila dah masak.
Lapisan buah utk tengah2 kek..... bakar berlapis2
Lapisan yg asal utk bawah & atas sekali...
Kek lapis Koko Buah yg dah masakKek lapis India pun dah masak jugak.... bersama dgn kek lapis koko buah...
SELAMAT MENCUBA RESEPI CIPTAAN NOR NI....
"JUST SHARING..... NO HEART FEELING"
If you win you need not explain...But if you lose you should not be there to explain
terer nya akak cipta kek. kalau saya, buat kek yg simple pun tak lepas lagi.huhu
ReplyDelete