NAK BUAT BISNESS... JOM KLIK

SUKA BLOG INI?

ONE DROP PERFUMES

Followers

Monday, 3 August 2009

BUAT KEK LAGI...

Apa kabar semua... terima kasih ler sebab tak jemu2 membaca & singgah kat blog nor ni. Hari ni nor busy ckit.... dpd pagi hingga ler ke malam....

Pagi sibuk memasak utk anak sebelum dia ke sekolah... masak simple2 jer... ikan goreng & ayam goreng... hehhehe itu jer yg aizah nak.... dia bukan makan sayur pun. Nor makan ler sekali dgn dia... Lepas dia gi sekolah jer terus keluar dgn jiran nor Sarina.... kita org gi office developer nak bayar fee utk security.... Dpd situ terus ke Giant Nilai, nor nak beli bahan2 utk buat kek lapis... ni utk Cik Akak Mimieloma ler ni.... nor tak nak bazirkan gas, so cadang nak buat 2 jenis kek sekali...Kek Lapis India... ni Kak Mimieloma punya ... dah siap potong, tunggu dia datang ambil jer...

Kek Lapis Koko Buah

Nor cipta kek lapis sendiri hari ni.... reka sendiri, buat resepi sendiri... takde org nak marah2 atau WARNING kan.... Jap lagi nor tulis resepi nya ye... tapi foto nor letak kemudian, esok baru boleh dipotong & dimakan...

Ni dia resepi nya


KEK LAPIS KOKO BUAH

BAHAN2
  • 10 biji telur
  • 16 oz butter
  • 1 cawan gula
  • 1 tin kecil susu manis
  • 4 sudu kaya
  • 1 kotak sunmaid mixed raisins
  • 100gm buah kurma
  • 1 sudu ovalett
  • 3 cawan tepung
  • 1 cawan air
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 1 sudu besar serbuk koko

CARA:

Mixed raisin & buah kurma direndam dgn air 1 cawan, kurma tuu potong2 dulu ye... bila dah kembang sikit, blender jer hingga halus dgn airnya sekali... Boleh gak sederhana halus, nor kisar sedang2 jer... nak rasa raisin tuu ckit... ketepikan....

Pukul butter, gula, ovalett, kaya & susu sampai kembang. Masukkan telur satu persatu bersama esen vanila hingga habis, pukul lagi hingga kembang. Masukkan kan tepung 2 cawan dulu, gaul lagi. Ambil dalam 4 senduk besar adunan asal & asingkan ke dalam bekas lain.

Masukkan raisins (Kismis & kurma) yg dah dikisar halus tadi ke dalam adunan, tambahkan 1 cawan tepung lagi bersama koko. Kalau boleh campurkan dulu koko tu bersama tepung tadi baru digaul. Tujuanya supaya air dpd kisaran kismis tadi meresap ke dalam tepung... jadi adunan tak ler berair sangat.

Sediakan acuan 8"x 8", ambil 5 sudu adunan asal, masukkan ke dalam acuan & bakar hingga masak. Buat 2 lapis begini... Bila dah masak, masukkan pula adunan raisins tadi 6 sudu besar. Bakar hingga masak.... habiskan adunan raisins ni, bakar berlapis2. Akhir sekali, baru masukkan adunan asal di atas sekali, kalau bole biar 1 lapisan saja, tapi kalau adunan masih banyak lagi... jadikan 2 lapisan... ikut selera lah ye...

Selalunya nor buat lapisan bawah sekali 2 lapisan sebab lapisan yg pertama tuu tak berapa nampak sangat bila dah masak.

Lapisan buah utk tengah2 kek..... bakar berlapis2

Lapisan yg asal utk bawah & atas sekali...

Kek lapis Koko Buah yg dah masak

Kek lapis India pun dah masak jugak.... bersama dgn kek lapis koko buah...

SELAMAT MENCUBA RESEPI CIPTAAN NOR NI....

"JUST SHARING..... NO HEART FEELING"



If you win you need not explain...But if you lose you should not be there to explain

1 comment:

  1. terer nya akak cipta kek. kalau saya, buat kek yg simple pun tak lepas lagi.huhu

    ReplyDelete

Terima Kasih di atas COMMENT anda, sila singgah lagi ye....

 

Popular Posts