NAK BUAT BISNESS... JOM KLIK

SUKA BLOG INI?

ONE DROP PERFUMES

Followers

Monday, 17 August 2009

KEK MEE MAGGI

Semalam jiran lama nor Zura, sms nak beli kek lapis india, sekarang ni dia dah pindah ke Putrajaya... sibuk ler lagi nor membuat kek lapis ni, esok dia nak datang ambil... dia tak pernah rasa lagi kek ni, tahu mengenainya dpd jiran2 nor yg lain. Pagi2 lagi nor dah ke kedai beli coklat cadbury sebab coklat yg balance ari tuu dah tinggal ckit jer... hmmmm keluar beli bahan2 lain gak.

So, macam biasa nor tak nak bazirkan gas... hari ni nor buat Kek Mee Maggi sekali... Ni dia resepi nya... pada sesiapa yg nak mencuba... Sila kan..

BAHAN2:

8 biji telur
180g butter
4 pkt mee maggi
1 gelas gula
1/2 tin kecil susu manis
1 pkt kecil kismis hitam & kuning
1 pkt kecil cherry merah & hijau

CARA:

Masak mee maggi hingga kembang (jangan pulak dimasukkan serbuk kari nya heheheh, serbuk tuu simpan utk resepi lain pulak) bila masak rendam dgn air sejuk sekejap & toskan hingga kering.

Pukul mentega bersama gula & susu hingga kembang, masukkan telur satu persatu hingga habis. Pukul lagi hingga sebati. Kemudian masukkan mee maggi yg telah ditos kering tadi, gaul hingga sebati. Sediakan acuan 8" x 8", lapiskan dgn kertas minyak dibawahnya. Tuang 1 senduk adunan, taburkan kismis hitam & kuning. Masukkan lagi 1 senduk lagi adunan di atasnya. Ditabur pula dgn cherry merah & hijau. Buat berlapis begitu hingga habis.

Adunan yg dah siap digaul bersama...

Ditabur dgn kismis hitam & kuning.

Kemudian ditabur pula dgn cherry merah & hijau. Dibuat berselang seli...


Kemudian bakar adunan hingga masak. Sedap dimakan semasa sejuk atau panas.....

Ni foto kek yg dah siap.... sekejap jer menyediakan kek ni...

Selamat MENCUBA...


"JOM Seiring Sejalan"


6 comments:

  1. salam nor lame tak singgah cni.......
    tu kek maggi tu nmpk cam sedap jeeee

    ape rase die nor mcm kek lapis ke.....

    dulu sy cme wat piza maggi je dgn cucur maggi tk tau lak leh jadi kek gak ek.......

    ReplyDelete
  2. ade jugak yerk kek maggie klu pizzatue kiter tau ler akak...okies xpe resipi baru nie, nanti boleh cuba

    ReplyDelete
  3. Pestaim nie tgk kek mee maggi... tak sangka leh jadik kek plak.... :)

    ReplyDelete
  4. sedapnyeeeee....nk try gak la nnt...huhuhuhu...tapi takde oven lak nk bakar...

    ReplyDelete
  5. kuno nyer saya.... baru tau mee maggi tu leh wat kek... huhuhu.. sebelum ni takat pernah wat cucur n popiah jer.. hehehe

    ReplyDelete
  6. ye lah i pun baru tau ada kek maggie heheheheh
    mcmana rasanye yek

    ReplyDelete

Terima Kasih di atas COMMENT anda, sila singgah lagi ye....

 

Popular Posts