NAK BUAT BISNESS... JOM KLIK

SUKA BLOG INI?

ONE DROP PERFUMES

Followers

Thursday, 23 July 2009

BERUBAT CARA ACUPUNTURE



Hari ni nor, hubby & yani naik train ke KL... guna KLIA transit... nor & hubby turun kat Bandar Tasik Selatan.... yani lak terus ke KL Sentral. Yani nak gi ambil document kat office kawannya & shopping2 gitu..

Sementara nor & hubby dpd BTS terus naik LRT Rapid ke station pudu... dpd situ jalan kaki lak ke kedai ubat Ching Ann... semalam dah survey & tahu kat mana tempat nya, cara yg paling mudah naik train sbb nak parking kereta susah betul.

Nak cerita sikit pengalaman buat acupunture nie.... seronok gak, pengalaman pertama kan... Bila tiba kat kedai tuuu... hmmm hairan gak, kedai ubat cina... kat belakangnya ada 2 bilik rawatan acupunture ni... so nor jumpa dgn Mdm Wong.... lepas disoal siasat... heheh macam polis ler pulak, dia pun cx BP...mcm doktor tau... org kata Mdm Wong ni memang terkenal & berpengalaman.... So lepas jer checking tuu... nor dibawa ke satu bilik khas... acara cucuk2 jarum bermula... eeeeeeeeeee bila tgk jarum tuu halus jer... tak mcm jarum pun... bila dicucuk ke bahu nor ada ler rasa ckit... Nor ada 6 point kena simpan jarum tuu... jarum bersih, baru buka dpd plastik khasnya...

Bila 6 point dah ada jarum, dipasang lak wire yg bersambung pada satu alat letrik... nor tak tahu ler mesin apa tuu... tapi bila dia on jer, rasa berdenyut2 kat point2 tuu... rasa sakit sikit tapi lepas tuu dah okay... Ini mengambil masa lebih kurang dalam 20 minit... bila dah 20 minit, di simpan lak halia yg dah dipotong kat point2 tadi, jarum & wire masih kat ctu... dibakar sedikit akar2 kayu... diletak diatas halia tuu... bau aroma akar2 kayu tuu harum jer.... Itu mengambil masa lebih kurang 10 minit... lepas tuu ditanggalkan semua alat2 tuu termasuk jarum2 tadi.

Bahu nor di urut selama 10 minit, lepas tuu di letak alat macam bekam kat bahu tuu .... semua ada 3 point... disedut macam kita buat bekam... yg bezanya bekam kena keluarkan darah kotor tuu... tapi yg ni tak... dibiarkan selama 5 minit jer... tapi kesan2 tuu macam kita buat rawatan bekam... merah bulat jer kat bahu hehhehhe.... ada rasa kebas sikit... tapi kejap jer.

Semua sekali rawatan dlm 40 minit termasuk checking tadi.... Nor diberi ubat dpd herba2 cina ni... Nak tergelak ada gak bila tgk ubat2 tuuu... macam ubat batuk... hitam jer. Ni foto dia, siap dia beri preserved plus yg macam candy gitu... ada campuran herba gak. Tak de ler makan dulu, nanti sampai rumah baru ambil...


Dpd situ nor & hubby terus jer balik naik train lagi, singgah kat BTS.... makan tengahari kat kedai kari kepala ikan yg berdekatan dgn station tuu... Dpd situ naik train lagi menuju ke station salak tinggi... wahhh hari ni pengalaman yg nor alami tak mungkin nor lupakan... hheheh nak tahu, sebenarnya nor ni paling takut ler dgn jarum suntikkan... tapi hari ni tak takut lak hahhaha....

Sampai rumah .... nor terus cuba ubat herba tuu.... ya allah!!!! pahitnya tuhan jer yg tahu... sedap lagi ubat periuk masa nor bersalin dulu.... terpaksa ler telan gak.... no wonder ler Mdm Wong tuu kata kalau tak tahan bole campur dgn air banyak sikit.... dia tak kata ler ubat tuu pahit.... eeeeeeeeeeeeeeeee.... so treatment nor ni kena buat 1 minggu 3 kali...

Kali pertama cuba ni.... memang rasa mengantuk sgt2.... tertidur ler gak dlm train masa nak balik tadi... tapi bila dah tiba kat rumah.... ok jer...

Itu jer yg nak share hari ni..... Terima kasih sudi membaca... :)




"JUST SHARING..... NO HEART FEELING"




Three things in life,once gone never come back.... Words, Opportunity, Time...

4 comments:

  1. saya mmg le tak sanggup bab2 jarum ni. takutttt!!!!

    akak buat akupunture ni utk apa ye kak..????sama ke ngan bekam. nak buang drh kotor..???

    ReplyDelete
  2. berapa kos nk wat rawatan tu kak?

    ReplyDelete
  3. akak buat sebab tangan kanan akak ni lemah semacam jerrr... nak buat kerja rumah tuu susah, nak pegang penyapu pun lemah...agaknya sebb jatuh hari tuu kott...

    ReplyDelete
  4. Hari tuu cost semua dlm rm95 termasuk ubat, itu utk 1st time, bila dah selalu dia kata dlm rm60 mcm tuu..

    ReplyDelete

Terima Kasih di atas COMMENT anda, sila singgah lagi ye....

 

Popular Posts