NAK BUAT BISNESS... JOM KLIK

SUKA BLOG INI?

ONE DROP PERFUMES

Followers

Wednesday, 8 July 2009

Fruits Flan

Duduk termenung tuuu... terfikir nak buat fruits flan... ari tuu hubby nak sangat makan tapi nor tak sempat nak buatkan.... banyak sangat kerja2 lain yg harus dibereskan... So, bila nor buka fridge nampak buah2 yg hubby beli sebelum dia travelling ..... Jom buat sama2 dgn nor..

Bahan-bahan utk buat fruits flan... instant vanilla flavoured Flan mix, susu full cream, buah mangga, kiwi & stawberry

Caranya senang jer....
Susu nor masak sampai mendidih sikit, instant flan mix bancuhkan dulu dgn sedikit susu biar dia larut... flan mix ni sgt manis, so tak payah guna gula lagi... bancuh dlm 1 mangkuk penuh saja. Bila dah mendidih susu tuu padamkan api, masukkan terus flan mix... gaul biar rata & betul2 larut...ooohhh yee... lupa nak bagitahu, bancuh gak sedikit tepung jagung dlm 3 sudu besar gitu, bersama susu gak... masukkan sekali... on kan balik api.... panaskan sedikit jer... takut tepung jagungnya berketul2 lak nanti. Padamkan api... biarkan dulu... Kalau tak nak guna tepung jagung pun tak apa, sebab flan mix ni akan mengeras gak nnti... dia macam puding ler gitu... nor saja guna tepung jagung supaya tak lembek sgt... hehheh

Sementara itu, susun ler buah2 tadi dlm bekas pilihan anda.... tuangkan adunan susu ke atasnya.. biarkan sejuk dulu... bila dah nampak dia pekat2 ckit baru susun buah2 tadi di atasnya pulak.... kalau susun awal, takut tenggelam lak kan buah2 tuuu... itu kalau nak buat hiasan ler... Akhir sekali, taburkan sedikit kelapa kering kat atasnya...

WWALAAAHHHHH!!!!..... dah siap... sejukkan ler dulu sebelum dimakan ye.. Selamat mencuba!!!


Buah-buahan yg nor gunakan utk buat fruits flan... golden kiwi, strawberry & mangga

Nor susunkan buah golden kiwi, strawberry & mangga tadi, ditabur dgn kelapa kering di atasnya

Masa simpan dalam fridge.... biar dia betul beku & sejuk, baru sedap dimakan....

Siap nor buat dalam 2 bekas... satu kecil & satu lagi bekas besar...


"JUST SHARING..... NO HEART FEELING"


1 comment:

  1. senang nak buat ni kak....mewah ngan buah2an pulak tu!sukanyaaa!!!

    ReplyDelete

Terima Kasih di atas COMMENT anda, sila singgah lagi ye....

 

Popular Posts