NAK BUAT BISNESS... JOM KLIK

SUKA BLOG INI?

ONE DROP PERFUMES

Followers

Wednesday, 29 July 2009

KEK LAPIS KOPI

UPDATE

Kek yg dah masak.... yg ni pun nor tak boleh nak potong2... orang punya tempahan.... lapisan kek tak berapa nampak.... potong karang terkurang ler pulak kan... SILA kan...



BAHAN2

  • 12 biji telur
  • 250g butter
  • 1/2 gelas gula
  • 1 tin kecil kaya
  • 1 sudu makan ovalett
  • 1 sudu teh vanila
  • 1 sudu teh paste kopi
  • 1 pkt serbuk kopi (instant kopi yg 3 in 1)
  • 4 sudu besar horlick
  • 2 sudu madu
  • 2 gelas tepung hongkong atau bluekey superfine
  • 1 sudu teh perwarna kuning
CARA:

Butter, gula, ovalett, susu, kaya dan madu dipukul hingga kembang atau sebati. Masukkan telur yg telah dicampur dgn esen vanila satu persatu, pukul lagi hingga kembang. Kemudian, masukkan horlick & gaul lagi rata2. Bila dah sebati, baru masukkan tepung sedikit demi sedikit.
Gaul lagi hingga rata.

Adunan dibahagi kepada 2 bahagian...
  • Bahagian 1 - dicampur dgn paste kopi & instant kopi 3 in 1
  • Bahagian 2 - dicampur dgn perwarna kuning
Ambil 5 sudu makan adunan kuning, masukkan ke dalam acuan, ratakan & dibakar. Bila dah masak, tekan2 kek tdi dgn alat khas yg nor tunjukkan dalam entry sebelumnya. Kemudian masukkan lagi 5 sudu adunan. Bakar lagi, buat serupa sebanyak 3 lapis. Kemudian baru lapiskan dgn adunan kopi, buat 2 lapisan... Maknanya 3 lapisan adunan asal, 2 lapisan adunan kopi.... Buat begitu sehingga adunan habis.

Petua:
  1. Telur - supaya telur cepat kembangnya, telur hendaklah dipecahkan & sejukkan selama 30 minit dalam peti sejuk.
  2. Untuk mengelakan kek mengelembung, tekan kek yg dah masak menggunakan alat khas, kalau takde... bole gunakan senduk atau sudu.
  3. Jangan keluarkan dulu kek dpd acuannya bila dah masak.... tunggu, kalau bole biar 5 - 6 jam.
  4. Gunakan sukatan yg sama utk tiap2 lapisan, supaya kek nampak kemas.
  5. Semasa membakar, gunakan api atas sahaja.
  6. Bila dah masak.... keringkan kek selama 5 minit dgn menggunakan api atas & bawah.
Kek yg dah masak, nanti nor klipkan fotonya.... tunggu....!!!!

SELAMAT MENCUBA.....


"JUST SHARING..... NO HEART FEELING"




Three things in life,once gone never come back....
Words, Opportunity, Time...

2 comments:

  1. kalau tengok resipi tak ler susah eh kak. nak melapis tu ha yg leceh sikit kan.

    ReplyDelete
  2. Salam Noor, sihat ke?

    Wow..tgok cam sedap coffee layer ni, bleh cuba ni.. tq 4 sharing d recipe. wsslm.

    ReplyDelete

Terima Kasih di atas COMMENT anda, sila singgah lagi ye....

 

Popular Posts